Semintele de chia sunt printre cele mai hranitoare alimente pe care le putem gasi in natura, fiind folosite in trecut de azteci si maiasi pentru a le asigura energia pe toata durata zilei. In ultimii ani, acest superaliment a fost descoperit si de omul modern, fiind introdus in dieta de persoanele preocupate de sanatate, de vegetarieni si vegani.
Nu contin gluten, astfel ca pot fi consumate si de catre persoanele cu intoleranta la gluten. Contin proteine (15-25%), grasimi (30-33%), carbohidrati (26-41%), fibre alimentare (18-30%), minerale si vitamine. De asemenea, sunt bogate in antioxidanti. Una-doua linguri de seminte de chia pe care le puteti pune in shake-ul de dimineata va asigura o cantitate suficienta de antioxidanti, dozele fiind cel putin egale cu cele dintr-o ceasca de afine.
Aproape toata cantitatea de carbohidrati este reprezentata de fibre, care nu sunt digerabile de catre organism, nu cresc glicemia si nu stimuleaza productia de insulina. Semintele de chia sunt astfel alimentul perfect pentru diabetici.
Mancati seminte de chia pentru a obtine proteine de calitate. Acestea sunt printre cele mai bune surse de proteine vegetale si asigura si o parte dintre aminoacizii esentiali.
Cantitatea ridicata de proteine si fibre recomanda semintele de chia in orice cura de slabire. Fibrele abosorb foarte multa apa si determina senzatia de satietate, in timp ce proteinele reduc apetitul si poftele.
Un gram de seminte de chia contine mai multi acizi grasi omega 3 decat un gram de somon. Totusi, semintele de chia contin mai mult acid alfa linoleic, care este convertit cu greu de catre organismul uman in cea mai importanta forma de omega 3 (DHA). De aceea, o dieta pe baza de seminte de chia nu poate inlocui acizii grasi esentiali pe care putem sa ii obtinem din peste.
Beneficii
Unele studii pe soricei au dovedit ca dozele de seminte de chia pot reduce inflamatia si trigliceridele, pot creste colesterolul bun si pot preveni diabetul si obezitatea, insa efectul asupra metabolismului si colesterolului nu este foarte concludent cand vine vorba de studiile pe oameni.
Doar 37 de grame pe zi de seminte de chia au reust sa coboare cu pana la 6 mm/HG tensiunea arteriala in diabetici. Cantitatea mare de fibre previne cresterea glicemiei dupa masa.
Consumul regulat de seminte de chia ajuta la sustinerea sanatatii oaselor, datorita dozelor mari de calciu, fosfor si magneziu. Raportat la cantitate, semintele de chia au mult mai mult calciu decat produsele lactate.
Semintele de chia pot inlocui cu succes bauturile energizante folosite de atleti.
Doza zilnica
Chiar si asa, studiile si ghidurile alimentare au aratat ca nu trebuie sa depasim doza zilnica de maxim 48 de grame. Ele pot fi consumate crude in salate, in bauturi sau adaugate in orice preparat culinar, prelucrat termic sau nu. Comisia Europeana a aprobat utilizarea seminelor de chia chiar si in paine, cu o limita de 5% din masa totala.
Sursa: sanatate.bzi.ro