BENEFICIILE SAMBURILOR DE STRUGURI

by Cristian Dobre

Strugurii sunt fructe ce sunt cultivate de cel puţin 6000 de ani şi care sunt promovate de foarte multe persoane ca fiind foarte sănătoase şi cu multe efecte benefice asupra organismului.

Aceste fructe sunt originare din Asia, dar în prezent sunt cultivate pe aproape toate continentele.

Produsele obţinute din struguri sunt folosite pentru tratarea unei game variate de afecţiuni, însă de multe ori fără susţinere ştiinţifică.

Am fi dorit să facem un articol în care să prezentăm şi toţi nutrienţii prezenţi în struguri, însă din cauză că există foarte multe soiuri o analiză de acest tip devine irelevantă pentru că nu putem acoperi într-un singur articol toate soiurile de struguri şi de cele mai multe ori există diferenţe destul de mari între acestea.

Astfel, vă vom prezenta informaţii relevante despre sâmburii de struguri,  compoziţia acestora fiind de cele mai multe ori similară între diferite soiuri. Totuşi, în ceea ce priveşte cantitatea de antioxidanti şi alte substanţe benefice, strugurii mai închişi la culoare sunt net superiori strugurilor albi (inclusiv sâmburii).

Sâmburii de struguri sunt bogaţi în vitamina E, acid linoleic, polifenoli şi alti antioxidanţi. Aceste substanţe se găsesc şi în pulpă şi coajă, însă în cantităţi mult mai mici.

NU trebuie să consideraţi că pulpa şi coaja sunt elemente neimportante şi să apelaţi la suplimente nutritive ce conţin doar sâmburi de struguri pentru că în coajă şi pulpă există alţi nutrienţi ce se găsesc în cantitate mică în sâmburi. Un exemplu foarte bun este resveratrolul, un antioxidant foarte puternic ce se găseşte în mare parte în coaja strugurilor.

În prezent suplimentele obţinute din sâmburii de struguri pot fi utilizate pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea simptomelor unor afecţiuni legate de efectele radicalilor liberi ce includ afectiuni cardiace, diabet, cancer şi infecţii cuStaphylococcus aureus etc. Anumite studii, în mare parte efectuate pe animale, susţin utilizarea extractului de seminţe de struguri în scopurile amintite anterior.

Momentan nu exista dovezi suficiente pentru a susţine utilizarea extractului de sâmburi de struguri pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace.

Dovezi mai solide au fost găsite în ceea ce priveşte consumul de vin roşu şi prevenirea afecţiunilor cardiace. Acest efect al vinului roşu a intrat în atenţia cercetătorilor datorită paradoxului francez.

Până în acest moment nu este foarte clar care sunt compuşii din vinul roşu care conduc la o incidenţa mult mai mică a afecţiunilor cardiace în rândul francezilor. Anumiţi cercetători consideră că resveratrolul este responsabil, alţii că alcoolul şi ultima categorie consideră că “vinovată” este combinaţia dintre alcool şi antioxidanţi (inclusiv resveratrolul).

Recomandăm să nu exageraţi cu consumul de vin roşu pentru că toate studiile au fost efectuate pentru un consum moderat (maximum două pahare pe zi pentru bărbaţi si un pahar pentru femei). Un pahar reprezintă aproximativ 100 ml vin roşu. Alcoolul poate produce dependenţă, hipertensiune, afecţiuni hepatice, obezitate, cancer şi multe alte afecţiuni şi astfel nu este recomandat să exageraţi.

Seminţele de struguri (inclusiv extractul) au fost eficiente în reducerea simptomelor insuficienţei venoase cronice ce poate produce dureri, oboseală, vene vizibile, umflarea membrelor etc.

De asemenea, umflăturile produse de lovituri sau intervenţii chirurgicale dispar mai repede atunci când sunt utilizate suplimente ce conţin extract de seminţe de struguri.

În ceea ce priveşte nivelul de colesterol din sange, nu există dovezi suficiente (au existat câteva studii mici care au arătat o scădere sensibilă a colesterolului) care să susţină faptul că administrarea extractului de sâmburi de struguri are efecte benefice.

Teoretic, datorită compuşilor pe care îi conţin, sâmburii de struguri pot avea efecte benefice în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. În testele efectuate pe animale, extractul de sâmburi de struguri a diminuat considerabil presiunea arterială, însă sunt necesare şi studii efectuate pe oameni pentru a vedea dacă acest efect se menţine.

Extractul de seminţe de struguri a reuşit să împiedice dezvoltarea celulelor canceroase, însă doar în testele de laborator. Astfel, sunt necesare teste pe animale şi oameni pentru a determina dacă acesta este eficient.

Este posibil ca extractul de sâmburi de struguri să protejeze celulele hepatice de acţiunea medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului, însă trebuie utilizat cu acordul medicului specialist care vă administrează tratamentul anticancerigen pentru că acesta poate să aibă şi efecte negative şi anume să reducă eficienţa tratamentului anticancerigen.

Extractul de seminţe de struguri este folosit uneori şi pentru tratarea diabetului, îmbunatăţirea vederii pe timp de noapte, diminuarea efectelor îmbătrânirii, tratarea hemoroizilor, diete etc., însă momentan există dovezi foarte puţine în acest sens.

Contraindicaţii
Extractul de seminţe de struguri nu este recomandat copiilor, însă strugurii întregi sunt foarte sănătoşi şi nu trebuie evitaţi.

Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume suplimente ce conţin sâmburi de struguri pentru că nu există studii suficiente care să arate siguranţa acestora în situaţiile de mai sus.

Extractul se sâmburi de struguri poate împiedica coagularea sângelui şi nu trebuie să consumaţi suplimente alimentare sau medicamente ce au efecte similare în acelaşi timp cu extractul mentionat anterior. Consultaţi un medic specialist înainte să luaţi o decizie în acest sens.

Alte efecte secundare ale consumului de suplimente ce conţin extract de seminţe de struguri pot fi: greaţă, indigestie, dureri de cap, mancărimi la nivelul scalpului, ameţeli şi în puţine cazuri creşterea tensiunii arteriale.

Conform recomandărilor prezente în aproape toate articolele noastre şi în acest caz vă sugerăm să nu consumaţi suplimente ce conţin acest extract decât dacă un medic specialist vă recomandă. Pentru a le înlocui (parţial) puteţi consuma struguri (un fruct foarte sănătos) şi vin roşu (cu moderaţie).

 

Sursa: cesamancam.ro

Facebook Comments