Beneficiile perelor pentru sănătate

by Cristian Dobre

În afectiunile renale, perele au efecte favorabile în eliminarea calculilor renali, în combaterea infectiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric si în calmarea durerilor de rinichi. Perele prezinta efecte benefice în multe afectiuni. La nivelul aparatului digestiv actioneaza în combaterea diareei, a arsurilor la stomac, în constipatie si colica biliara. În bolile pulmonare intervin în caz de tuberculoza, astm bronsic, calmarea tusei si alungarea febrei. De asemenea, calmeaza sistemul nervos si actioneaza în astenie si stari de surmenaj. În afectiunile renale perele au efecte favorabile în eliminarea calculilor renali, în combaterea infectiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric si în calmarea durerilor de rinichi.

Alte actiuni: – hidratarea organelor interne (datorita continutului în potasiu); – reglarea functionarii glandei tiroide; – tratarea reumatismului cronic degenerativ, artritei si gutei; – cresterea imunitatii si a rezistentei la infectii; – prevenirea si combaterea anemiei, diabetului zaharat si a colesterolului ridicat.

În tratamentele externe contribuie la întretinerea catifelarii pielii si în combatera unor afectiuni dermatologice (acnee). Fructele proaspete, zemoase si aromate, de preferat cu coaja, pot fi consumate în cantitate de 0,5 kg pe zi, repartizate la cele trei mese, constituind un desert sanatos si bun si o excelenta sursa de vitamine în timpul iernii. Datorita energiei calorice reduse, sunt recomandate în curele de slabire si în reglarea digestiei.

Fructele uscate la soare sau în cuptor se conserva bine pentru iarna si pot fi consumate sub forma de compot (40-50 g fierte într-un litru de apa). Aceasta este o bautura racoritoare si energizanta, cu efecte usor laxative si diuretice. Perele, inclusiv cele padurete, pot fi prelucrate sub forma de sucuri, gemuri, marmelade, dulceata, lichioruri, oteturi sau la ornamentarea tartelor. În preparate sarate, se servesc la salate de telina, branzeturi si nuci. Decoctul din pere (50 g la un litru de apa) se fierbe doua minute, se infuzeaza 20 de minute si se beau 2-4 cani pe zi de catre persoanele care sufera de litiaza renala, infectii urinare sau adenom de prostata. Extern, se foloseste sub forma de comprese si spalaturi pe ulceratii si rani. Infuzia din amestec de fructe (pere, mere, catina, macese, paducel, coarne) se consuma ca bautura racoritoare, aromata si cu gust acrisor. Extern, se folosesc felii de pere aplicate pe obraz pentru vindecarea acneei si întretinerea tenului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments