Ca si alte fructe de padure, murele contin numeroase substante nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanti si fibre alimentare, care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
Ele sunt sarace in calorii, 100 g fructe de padure avand numai 43 de calorii. Cu toate acestea sunt bogate in fibre solubile si insolubile (100 g boabe intregi contin 5,3 g sau 14% din DZR), xilitol, un substitut al zaharului sarac in calorii si fiind prezent in fruct se absoarbe mai lent decat zaharul obtinut din trestia de zahar.
Murele au cantitati semnificativ de mai mari de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi antociani, tanin, acid elagic quercetin, acid galic, cyanidins, pelargonidins, catechine, kaempferol si acid salicilic. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi antioxidanti pot avea beneficii importante de crestere a rezistentei impotriva cancerului, imbatranirii , inflamatiei si in bolile neurologice.
Fructele de padure proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina C (35% din DZR/100 g), care este un puternic antioxidant natural. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta la dezvoltarea rezistentei impotriva agentilor infectiosi, inflamatori si la eliminarea radicalior liberi din organism.
Murele au o valoare ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi) de aproximativ 5347μmol ET la 100 de grame.
Mai mult, murele contin o cantitate mare de minerale cum ar fi potasiu, mangan, cupru si magneziu. Cuprul este necesar in metabolismul osos, precum si in productia de celule albe si rosii.
Ele contin un nivel moderat de vitamine din complexul B, cum ar fi piridoxina, niacina, acid pantotenic, riboflavina si acid folic. Aceste vitamine functioneaza in calitate de cofactori ce ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile.