Beneficiile mărului de pământ

by Cristian Dobre

Dupa catastrofa de la Cernobîl, savantii au facut masurari de radiatie în culturile plantate în apropierea centralei. S-ar parea ca rezultatele erau evidente, însa ei au facut o descoperire uimitoare – topinamburul s-a dovedit a fi comestibil. El a ramas „curat” si fata de alti poluanti din sol.
Mai adaugati ca aceasta planta nu este pretentioasa si veti întelege cît de pretioasa este aceasta cultura.
Stramosii nostri cunosteau si pretuiau calitatile lui gustative si curative, iar noi se pare ca le neglijam. Se pare ca din cauza ca stim prea putin despre el.

Beneficiile topinamburului
Însusi faptul ca topinamburul nu este receptiv la diferiti poluanti si ramîna un produs ecologic pur îl face deosebit de util. Însa el ne poate transmite si noua aceasta calitate. Întrebuintarea regulata a topinamburului contribuie la curatirea profunda a organismului, detoxifierea lui, curatarea de metale grele si alte substante. Topinamburul contine pectina, ce este un absorbant bun.

Eliminînd toxinele din organism, aceasta radacina îl suplineste cu alte substante hranitoare si utile (potasiu, cremene, zinc, fier), pectine, aminoacizi, proteine si o cantitate mare de vitamine (B1, B2, B6 si PP). Continutul de polizaharide poate fi diferita. Indicatorul minim în rîdacini se atesta la începutul lunii octombrie (8%), maxima – la începutul lunii decembrie (pîna la 20%). Zaharul este acumulat din contul refluxului substantelor hranitoare din frunze si tulpina.

Acoperirea non-stick de pe vase poate provoca diabet zaharat
Exista dovezi ca consumul regulat al acestei radacini pe parcursul unei perioade îndelungate, reduce concentratia de zahar în sînge. Acest fapt este legat de înca un element minunat prezent în topinambur – inulina. Inulina este un polizaharat, sursa de energie, însa particularitatea lui consta în faptul ca la prelucrarea lui în organism nu este eliminat un continut sporit de glucoza, asa ca în cazul hidrocarburilor, prin urmare, nu exista riscul aparitiei diabetului zaharat. Este o noutate buna si pentru diabetici. În procesul de pastrare a topinamburului inulinua se transforma în fructoza, iar radacina se înscrie perfect în dieta lor.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments