Asemănător foarte mult cu portocalul, mandarinul reprezintă o excelentă sursă de vitamine şi minerale, de mare ajutor în prevenirea şi combaterea a numeroase boli.
Mandarinele consumate sub formă de fruct sau suc au proprietăţi antioxidante şi detoxifiante şi sunt deosebit de utile în digestie. Sunt folosite foarte mult în curele de slăbire, scad concentraţia colesterolului în sânge, îmbunătăţesc funcţiile vitale, cresc pofta de mâncare şi întăresc sistemul imunitar, mai ales la copiii aflaţi în perioada de creştere. Sucul de mandarine e revitalizant şi sedativ. Consumat în fiecare dimineaţă, acesta poate alina disconfortul creat de boli precum astmul sau bronşita. Coaja de mandarină, de asemenea, este foarte utilă pentru persoanele care nu au poftă de mâncare. Spălaţi 4 mandarine şi curăţaţi-le de coajă, după care tăiaţi coaja mărunt. Puneţi apoi bucăţelele într-un borcănel, în care aţi turnat 100 ml alcool de 70o şi închideţi-l ermetic. Lăsaţi-le la macerat într-un loc întunecos şi uscat timp de o săptămână, agitând borcanul în fiecare seară, pentru omogenizarea amestecului. După o săptămână, strecuraţi maceratul şi turnaţi-l într-o sticluţă închisă la culoare, pe care o veţi închide ermetic. Puneţi 20 de picături din acest macerat într-un pahar cu ceai şi consumaţi-l cu o jumătate de oră înainte de masă.
Decoctul din coajă de mandarină calmează tusea provocată de bronşită. Tăiaţi mărunt coaja de la o mandarină şi puneţi-o la fiert în 200 ml de apă, timp de un sfert de oră. Lăsaţi decoctul să se răcească, strecuraţi-l şi apoi beţi cu înghiţituri mici.Dacă aveţi micoze, mandarina este un excelent dezinfectant. Curăţaţi o felie de coajă şi puneţi-o pe locul afectat, frecând energic, de câteva ori pe zi.
Persoanele care suferă de mastită scapă de dureri procedând astfel: se taie mărunt 20 g de rădăcină de iarbă-dulce şi 100 g de coajă de mandarină, se amestecă în 300 ml apă şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Se lasă la răcit şi se beau câte două căni, una dimineaţa şi una seara, cel puţin trei zile.
Mandarinele mai sunt folosite şi în tratamentele cosmetice, pentru tenul gras, sensibil sau iritat. În aromaterapie sub formă de ulei, în terapia cu vapori ajută la calmarea sistemului nervos și eliberarea de stres, precum şi la stimularea sistemului digestiv.
Uleiul esenţial de mandarine se obţine prin presarea la rece a fructelor, având proprietăţi relaxante, calmante şi sedative. El se găseşte sub formă de capsule 100% vegetale şi îl puteţi achiziţiona din centrele naturiste.
Sursa: lumeamisterelor.ro