În prezent, diversele tipuri de hrană uscată pentru animalele noastre de companie conțin legume. Pot fi legumele dăunătoare pentru câini? Stăpânii câinilor sunt din ce în ce mai conștienți de mâncarea oferită animalelor de companie. Se străduiesc să cunoască și să înțeleagă nevoile nutriționale pe care le au și, desigur, să învețe despre biologia și etologia câinilor. Acest lucru determină punerea unor întrebări legate de consumul de fructe și legume. Pot consuma animalele de companie fructe? Legumele sunt rele pentru câini? În acest articol vă oferim răspunsul la ultima întrebare.
O viață domestică
Câinele este un animal profund domesticit care se schimbă împreună cu ființa umană de cel puțin 10.000 de ani. Acest lucru a făcut ca sistemul său digestiv să sufere diverse modificări pentru a asimila anumite substanțe nutritive pe care ruda lui, lupul nu le-a putut digera.
Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că cel mai bun prieten al omului este un animal carnivor facultativ, adică dieta sa se bazează pe carne. Pot fi mușchi, oase sau alte tipuri de glande.
Totuși, datorită acestui lung proces de domesticire și adaptare, câinele poate ingera și obține nutrienți de origine vegetală, cum ar fi legumele.
De ce legumele fac parte dintre ingredientele hranei uscate pentru câini?
Mâncarea uscată pentru câini conține de obicei carne sau pește ca ingredient principal, adică proteine de origine animală. Faptul că, în majoritatea cazurilor, cu excepția hranei „fără cereale”, acestea conțin cereale, nu este decât o modalitate de a scădea costurile produsului.
După cum am spus, câinii sunt animale carnivore facultative. Prin urmare, nu există nicio problemă în a mânca altceva decât carne, dar principalul lor aliment ar trebui să fie acesta.Cerealele sunt produse bogate în carbohidrați, un nutrient esențial pentru câine, dar care poate fi obținut prin alte căi metabolice.
Odată cu apariția pe piață a produselor fără cereale, acestea au fost înlocuite cu un procent mai mare de carne, pe lângă legume (cum ar fi linte, mazăre sau fasole), printre altele.
Legumele nu sunt rele pentru câini, dar nu sunt nici mâncarea ideală.
Pot câinii să digere legumele?
Majoritatea legumelor sunt greu de digerat. Acest lucru se datorează faptului că legumele conțin inhibitori ai anumitor enzime gastrice. Cu toate acestea, după ce au trecut prin temperaturi ridicate, cum ar fi gătirea în apă sau prăjirea, acești inhibitori sunt distruși. În acest fel, legumele ar putea fi o sursă bună de proteine pentru câini.
Conform studiilor efectuate pe câini sănătoși care trăiesc în case, utilizarea legumelor fierte în dieta lor nu dăunează sănătății lor. Rezultatele arată că flora intestinală rămâne intactă, scaunul nu își schimbă culoarea, forma sau consistența și nu apar simptome precum flatulența.
Beneficiile legumelor pentru câini
Fără a uita că patrupedul are nevoie de carne pentru a trăi și a rămâne sănătos, legumele pot fi un bun înlocuitor pentru cerealele din hrana pentru câini. Acest lucru se datorează faptului că oferă mai multe proteine, mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi bune.
Pe de altă parte, dacă oferiți câinelui o dietă BARF, puteți include legume în rețete. Vorbim despre dieta BARF sau dieta naturală, deoarece nu este bine să amestecați hrana cu alimente naturale, cum ar fi legumele, deoarece procesul de digestie este diferit și câinele s-ar putea îmbolnăvi.
Prin adăugarea acestui aliment, veți crește cantitatea de fibre pe care o oferiți câinelui vostru. Fibra, deși nu este un nutrient în sine, este esențială pentru buna întreținere a sistemului digestiv al animalului.
O dietă variată este cheia bunăstării
După cum am văzut, produsele din carne trebuie să fie întotdeauna baza alimentară a câinilor domestici. Chiar și așa, în măsura sa corectă, toate alimentele naturale indicate vor oferi beneficii nutriționale animalului.
Ca și la oameni, baza bunăstării gastrice a câinilor stă în varietate și în echilibrul nutrițional. Este obligația noastră în calitate de stăpâni să le-o furnizăm.
De asemenea, este obligația tuturor stăpânilor de câini să ofere acestora hrană de cea mai bună calitate, precum este hrana naturală super-premium de la Lenda. Această hrană este produsă doar din ingrediente naturale, de la fermele din Galicia, Spania.
Pentru o bună digestibilitate, îngrijire orală, mobilitate, imunitate, hrana naturală de la Lenda este produsă ingrediente atent selecționte, fără organisme modificate genetic, fără conservanți.
Hrana naturală super-premium este alegerea perfectă a celor care vor tot ce este mai bun pentru prietenul lor necuvântător.
Sursa: antena3.ro