In ultimul an, pe noptiera ta din dormitor s-a format un „munte” de carti pe care iti doresti sa le citesti si nu ai timp? Biblioteca ta este din ce in ce mai plina de romane interesante, pe care ti-ai propus sa le citesti in perioada urmatoare, insa nu ai reusit? Astazi iti prezentam cateva ponturi care te vor ajuta sa citesti mai mult si iti vom explica si ce beneficii are lectura.
Stabileste un anumit numar de pagini pe care le vei citi zilnic
Este important sa acorzi un anumit timp, pe care il vei dedica lecturii, in fiecare zi. Stabileste-ti si un obiectiv: cate zeci de pagini vrei sa citesti pe zi – de exemplu, 20. In acest ritm, pana la finalul unei saptamani, vei citi cel putin 100 de pagini din cartea pe care ti-ai ales-o.
Citeste la primele ore ale diminetii
Multi dintre noi ar recomanda lectura unui roman bun chiar inainte de culcare. Chiar daca nu este un sfat deloc rau, poti deveni fanul numarul 1 al lecturii unei carti inca de la primele ore ale diminetii. In loc sa pui mana pe smartphone de cum te trezesti sau sa iti verifici emailul de serviciu, acorda cateva minute, in timp ce iti bei cafeaua, personajelor din romanul tau preferat. Este o metoda excelenta de a-ti incepe dimineata, care iti va da o stare de spirit mai buna.
Este bine sa ai o carte cu tine tot timpul
Daca te temi ca nu ai timp sa citesti, te inseli: ai mai multi „timpi morti” decat ai crede. De exemplu, daca astepti sa intri in cabinetul medicului dentist si ai ajuns mai devreme, este momentul perfect pentru a citi o carte. Esti blocat in trafic? Poti asculta un audiobook cu romanul tau preferat. Astepti in masina ca cei mici sa termine orele si sa ii iei din fata scolii? Deschide o carte si citeste cateva pagini. Cand vei profita la maximum de aceste momente de peste zi, vei fi suprins/a de cat de multe pagini poti citi chiar daca nu te afli acasa, pe canapea.
Citeste carti mai scurte
Poate nu te-ai fi gandit la acest aspect, insa cel mai rapid mod de a citi mai mult este sa alegi carti mai scurte. Nu este niciun fel de rusine in a alege romane concise, pe care le citesti intr-un timp mai scurt. Daca vrei sa citesti mai multe carti, poti opta pentru antologii de povestiri scurte, colectii de eseuri ori carti de poezie.
Nu te teme sa renunti la o carte pe care nu ai terminat-o
Chiar daca iti propui sa termini fiecare carte pe care ai pus mana, nu este musai sa le duci pe toate pana la capat. De ce sa termini de citit o carte daca aceasta nu este pe gustul tau? Este in regula sa fii preocupat de modul in care iti petreci timpul pe care il aloci lecturii, iar daca romanul nu te-a captivat inca de la primele pagini, nu iti fie teama sa renunti la el. Asadar, daca o carte nu te bucura, o poti oferi unui prieten sau coleg si poti trece la urmatoarea carte din micul munte de pe noptiera ta.
Ce beneficii are lectura pentru sanatatea creierului tau?
Oamenii de stiinta americani si-au propus in cadrul unui studiu (intitulat University of Michigan’s Health and Retirement Study sau HRS) sa afle cat de multe ore sunt alocate pentru lectura, in fiecare saptamana. In 2016, cercetatorii de la Yale School of Public Health au analizat informatiile obtinute in cei 12 ani ai studiului HRS in legatura cu obiceiurile sanatoase si cele asociate lecturii.
Studiul HRS a avut in vedere peste 3600 de barbati si femei cu varste de peste 50 de ani, iar cercetatorii de la Yale au descoperit un tipar surprinzator: persoanele care citesc carti – de fictiune sau nonfictiune, poezie sau proza – cel putin 30 de minute, pe parcursul a mai multi ani au trait, in medie, cu doi ani mai mult decat persoanele care nu au citit nicio carte pe durata studiului.
Mai mult, persoanele care au citit carti si care au alocat mai mult de 3 ore pe saptamana pentru lectura au avut un risc cu 23% mai mic* de deces intre anii 2001 si 2012 in comparatie cu participantii care au citit doar ziare sau reviste.
Alte beneficii ale lecturii:
Stimulare mintala – creierul nostru are nevoie de exercitiu pentru a se mentine puternic si sanatos, la fel ca toti muschii din corp, iar studiile arata ca lectura stimuleaza conectivitatea creierului.
Alunga stresul – atunci cand citim, ne concentram pe intriga si pe personajele din roman, iar in acest mod, ne distantam de stresul din viata de zi cu zi, iar mintea si corpul nostru se relaxeaza.
Memorie mai buna – o carte are componente diferite si multiple: o intriga, personaje, dialog, expozitiune – sunt doar cateva dintre acestea. Lectura unei carti inseamna sa ne folosim memoria la fel ca pe un muschi, ajutand acest „muschi” pe termen lung.
Sursa: doc.ro