Folosite de obicei în bucătărie, pentru condimentarea unor feluri de mâncare, cuișoarele au unele beneficii pentru sănătate, printre care stimularea digestiei, protejarea ficatului și reducerea inflamației.
Cuișoarele, la fel ca multe alte mirodenii originare din Asia, au o istorie lungă în spate. Dacă în secolele trecute aveau un preț foarte ridicat, iar războaiele pentru monopolul producției și distribuției nu erau neobișnuite, în prezent, cuișoarele sunt ușor accesibile în întreaga lume. Acestea au fost folosite de mii de ani în India și China, nu numai pe post de condiment, ci și ca remediu pentru multe probleme de sănătate: în trecut, se considera că aveau proprietăți afrodisiace, că tratau respirația urât mirositoare și că vindecau rănile, iar în prezent, cuișoarele sub formă de ceai sunt indicate pentru o digestie mai bună și calmarea durerilor de dinți, iar uleiul de cuișoare, care poate fi găsit în magazinele cu produse naturiste, se pare că atenuează durerile de cap și contribuie la reducerea vergeturilor.
Nutrimentele din cuișoare includ carbohidrați, proteine și fibre alimentare. Mineralele prezente în cuișoare includ potasiul, calciul, sodiul și magneziul, iar ca vitamine cuișoarele conțin vitamina E, folat și niacină. Însă având în vedere cantitatea mică de cuișoare utilizată în diverse preparate, nu obținem cantități mari din aceste nutrimente. Conform unor cercetări, anumite substanțe din cuișoare posedă proprietăți antioxidante, hepatoprotectoare, antimicrobiene și antiinflamatorii.
Cuișoarele pot îmbunătăți digestia prin stimularea secreției enzimelor digestive. De asemenea, sunt utile pentru reducerea flatulenței, a iritabilității gastrice, a dispepsiei și a senzației de greață. Pentru atenuarea afecțiunilor digestive, cuișoarele pot fi prăjite fără ulei și pisate, iar pudra se amestecă cu miere sau se poate face ceai din ele.
Au proprietăți anticancerigene
Un studiu¹ publicat în Oxford Journal: Carcinogenesis a arătat că aceste condimente pot fi de ajutor în controlul cancerului pulmonar în stadiile timpurii. Cercetările sugerează că acidul oleanolic prezent în cuișoare oferă activitate antitumorală, în timp ce un alt studiu a arătat că eugenolul din cuișoare are potențial împotriva cancerului de col uterin. Este nevoie, însă, de mai multe cercetări pe acest subiect.
Pot oferi protecție ficatului
Cuișoarele conțin mari cantități de antioxidanți, ideale pentru protejarea organelor de efectele radicalilor liberi, în special a ficatului. Pe termen lung, metabolismul crește producția de radicali liberi și profilul lipidic, scăzând în același timp cantitatea de antioxidanți din ficat. Se pare că extractul de cuișoare contribuie la combaterea acestui efect.
Contribuie la gestionarea diabetului
Cuișoarele au fost folosite în practicile medicinale antice pentru o serie de boli, printre care și diabetul. Extractele din cuișoare imită insulina în anumite moduri și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology sugerează că aceste condimente pot avea un efect benefic asupra diabetului, asociate cu o dietă bazată pe legume.
Protejează oasele
Extractele hidro-alcoolice de cuișoare includ compuși fenolici, cum ar fi eugenolul și derivații săi, flavone, izoflavone și flavonoide. Studiile au sugerat că aceste extracte pot fi utile pentru păstrarea densității osoase și a conținutului de minerale al oaselor, precum și pentru creșterea rezistenței la tracțiune a oaselor în caz de osteoporoză. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestor constatări.
Stimulează imunitatea
Cuișoarele conțin compuși care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge.
Au proprietăți antiinflamatorii
Studiile asupra extractelor din cuișoare administrate șobolanilor de laborator sugerează că prezența eugenolului a redus inflamația cauzată de edem. S-a confirmat, de asemenea, că eugenolul are capacitatea de a reduce durerea stimulând receptorii acesteia.
Susțin sănătatea orală
Cuișoarele pot fi folosite ca remediu pentru reducerea bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita. Extractele de muguri de cuișoare controlează în mod semnificativ creșterea agenților patogeni orali, care sunt responsabili pentru diverse boli, conform unui studiu publicat în Journal of Natural Products. Ele pot fi, de asemenea, utilizate împotriva durerilor de dinți.
Tratează cefaleea
Durerea de cap poate fi redusă cu ajutorul cuișoarelor. Se amestecă puțină sare cu 3-4 cuișoare zdrobite și se adaugă într-un pahar de lapte.
Au efecte antibacteriene
Aceste condimente au proprietăți antibacteriene, fiind utile împotriva unui număr considerabil de agenți patogeni. În trecut, se pare că și-au dovedit eficiența și împotriva bacteriilor specifice care răspândesc holera.
Au proprietăți afrodisiace
Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că aceste condimente posedă proprietăți afrodisiace. Experimente recente au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește această calitate a cuișoarelor.
Sursa: doc.ro