Beneficiile consumului de litchi pentru sănătate

by Dana B.

Delicioase și suculente, litchi sau lychee, anunță sosirea verii. Dulci și hrănitoare, aceste fructe ajută corpului uman să învingă căldura anotimpului. Fructele proaspete se pot găsi pe piață începând din mai până în octombrie.

Litchi chinensis (în engleză lychee) este unicul membru al genului Litchi, din familia Sapindaceae. Originar din sudul Chinei și Asia de Sud-Est, acesta este cultivat pe o arie considerabil de mare în China, Tailanda, Vietnam, Japonia, Bangladesh, nordul Indiei (în special în Biharul, zonă în care se produce 75% din producția totală de litchi a Indiei).

Este un pom fructifer peren tropical și subtropical ce poate crește până la 10 metri înălțime. Frunzele sunt de tip bipenat-sectate, fiind compuse din două până la patru perechi de lamine lanciolate. Fructul are doar câțiva centimetri (2-5) și cântărește aproximativ 10 g, motiv pentru care mai este numit și pruna chinezească. Are o coajă roșiatică cu aspect rugos, necomestibilă, dar ușor detașabilă, aceasta învelind un miez dulce, alb-translucid. Proaspăt, are un gust dulce, asemănător strugurilor, dar se simte și o combinație delicată de căpșune și aromă de trandafir. În interiorul pulpei se află o singură sămânță lucioasă, de 2 cm lungime și 1-1,5 cm diametru, care nu este otrăvitoare, dar nu se consumă.

Litchi are o mare concentrație de vitamina C, dar conține și alte vitamine în concentrație mai mică (B6, B1, B2, B3, B9). Pulpa fructului mai conține calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, fibre alimentare și zahăr, potrivit USDA Nutrient Database.

Poate fi consumat ca orice fruct, proaspăt sau în conservă, dar și încorporat în înghețate, sucuri, ceaiuri, iaurt. De asemenea poate fi adăugat la prepararea salatelor, a legumelor sau a orezului.

Cercetările moderne confirmă utilizarea tradițională a fructului în diferite afecțiuni. În medicina tradițională, litchi a fost utilizat de numeroase culturi în tratarea bolilor, precum diabet, tuse, flatulență, hernie, obezitate.

Beneficiile pentru sănătate ale acestor fructe au fost analizate, dovedite, foarte apreciate și lăudate în țări, precum India, Indonezia, dar mai ales China unde și-a păstrat loc în legendele străvechi ale poporului.

Litchi bogat în fibre și conținând flavonoide și antioxidanți protejează organismul de infecții, îmbunătățește circulația sângelui și protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Vitamina C care abundă în acest fruct, este motivul pentru care consumul regulat de litchi ajută împotriva răcelilor, a febrei, a durerilor de gât și întărește organismul, făcându-l mai rezistent în fața diferitelor infecții și inflamații. Litchi conține cu aproximativ 40% mai multă vitamina C decât portocala. Analizele arată că litchi este bogat în oligonol, un polifenol, căruia i se atribuie funcții antioxidante și antivirale, potrivit www.nutrition-and-you.com.

Litchi este benefic în bolile infecțioase, în prevenirea formării cheagurilor în sânge și a celulelor canceroase, iar datorită flavonoidelor din pulpă, se dovedesc a fi foarte eficiente, în special, împotriva cancerului de sân, așa cum arată studiile realizate de Universitatea Zhejiang Gonshang și Spitalul West China de la Universitatea Sichuan din China.

În plus, acest fruct întărește sistemul osos, favorizează asimilarea fierului în organism, scade tensiunea arterială, susține formarea globulelor roșii, contribuie la prevenirea deteriorări severe a celulelor reducând astfel incidența accidentelor vasculare cerebrale cu până la 50%, potrivit www.organicfacts.net.

Consumul de litchi este recomandat împotriva stresului și a depresiei, acesta conferind o stare de bine.

Aportul scăzut de calorii a unui fruct (doar șapte) îl face să fie apreciat de persoanele care țin diete pentru a slăbi. În plus, are proprietăți diuretice și digestive și un efect energetic.

Este o sursă importantă de vitamine aparținând complexului B, precum tiamina, niacina și folații. Aceste vitamine sunt esențiale organismului uman, deoarece funcționează în calitate de cofactori pentru a ajuta corpul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile.

Litchi unul din cele mai savuroase fructe și este extrem de benefic pentru sănătate, trebuie, totuși, consumat cu moderație datorită cantității de zahăr destul de mare, pe care o conține.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments