– Capsunile au un continut scazut de calorii, si anume numai 32 kcal la fiecare 100gr., insa sunt foarte bogate in fito-nutrienti, minerale si vitamine care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
– Capsunile au cantitati semnificative de flavonoizi fenolici numiti antociani si acid elagic . Studiile stiintifice arata ca cei care consuma fructe de padure pot avea beneficii potentiale pentru sanatate impotriva cancerului, imbatranirii, inflamatiei si bolilor neurologice.
– Capsunile au o valoare ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen, adica puterea antioxidanta) de aproximativ 3577 μmol TE la 100 de grame.
– Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural furnizand 58.8 mg la 100 gr sau aproximativ 73% din DZR. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi, impotriva inflamatiei si ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
– Fructul este bogat in vitamine din complexul B. Capsunile contin cantitati importante de vitamina B6, niacina, riboflavina, acid pantotenic si acid folic. Aceste vitamine, in calitate de co-factori ajuta corpul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile.
– Capsunile contin vitamina A, vitamina E, flavonoizi antioxidanti, cum ar fi luteina, Zeaxantina si beta-caroten in cantitati mici. Acesti compusi actioneaza ca necrofagi de protectie impotriva derivatilor de oxigen-radicali liberi si de specii reactive de oxigen (ROS), care joaca un rol in procesul de imbatranire si in procesele diferitelor boli.
– In plus, acestea contin o cantitate importanta de minerale precum potasiu, mangan, fluor, cupru, fier si iod.
Potasiul este o componenta importanta a fluidelor din celulele corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
Manganul este utilizat de organism, ca un co-factor pentru puternica enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
Cuprul este necesar pentru producerea de celule rosii din sange.
Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii din sange.
Fluorul este o componenta a oaselor si a dintilor si este important pentru prevenirea cariilor dentare.
Descriere
Delicioasele capsuni, au culoarea rosie si sunt printre cele mai populare fructe de padure. Isi au originea in Europa, cu toate acestea, in zilele noastre fructele de padure sunt cultivate pe scara larga ca o cultura comerciala importanta in multe regiuni temperate peste tot in lume.
Din punct de vedere botnic, planta face parte din familia de Rosaceae , de genul: Fragaria, denumirea stiintifica: Fragaria X ananassa.
Gustul capsunelor variaza in functie de soi, de la foarte dulce la acrisor. Au forma conica si cantaresc aproximativ 15-25 g si masoara aproximativ 3-5 cm in diametru.
Cumpararea si pastrarea
Capsunile sunt disponibile pe tot parcursul anului, in magazine, insa sezonul lor propriuzis este de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii.
In magazine alege fructe stralucitoare, de culoare rosu intens. Evitatile pe cele cu semne de mucegai, taieturi sau moi. Fructele de padure necoapte au pete verzi sau galbene pe suprafata lor. Deoarece capsunile odata recoltate vor inceta sa se mai coaca, acestea ar trebui sa fie evitate, deoarece acestea sunt acre si de calitate inferioara. Deoarece capsunile sunt fructe perisabile, ele trebuie achizitionate cu numai cateva zile inainte de a fi consumate sau chiar in ziua in care vreti sa le consumati.
Prepararea si servirea
Pentru a spala capsunile, scufunda-le in apa rece intr-un vas mare pentru cateva secunde si limpezeste-le de cateva ori. Acest lucru ajuta la eliminarea oricarei urme de nisip sau insecticid.
Iata cateva sfaturi de servire:
– Capsunile proaspete feliate pot fi un mare plus pentru orice salata de fructe.
– Ele pot fi o gustare intre mese, feliate pot fi adaugate in briose sau tarte, in placinte sau prajituri sau pot fi servite cu fulgi de cereale si iaurt ca si mic dejun.
– De asemenea cu ele poti prepara inghetata, milk-shake, spume de fructe, etc
Profilul de siguranta
La anumite persoane sensibile, capsunile pot provoca reactii adverse, alergii usoare sau grave. Cele mai frecvente semne de alergie includ: umflarea si inrosirea gurii, a buzelor si a limbii, eczeme, urticarie, eruptii cutanate, dureri de cap, nas infundat, mancarimi ale ochilor, respiratie suieratoare, tulburari gastro-intestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie.
Sursa: ghidnutritie.ro