Ananasul este gustos, bogat in nutrienti si un foarte bun hidratant. Beneficiile sale pentru sanatate, dar si gustul deosebit, fac din ananas un fruct preferat atat de catre adulti, cat si de copii.
Coaja de ananas are si ea o multime de efecte benefice pentru organism, insa nu obisnuim sa le exploatam, coaja fiind de cele mai multe ori afruncata la gunoi fara probleme.
Specialistii in nutritie ne sfatuiesc insa sa nu mai aruncam coaja de ananas in cosul de gunoi, ci sa o folosim pentru ca are o multime de beneficii pentru sanatate.
Beneficii coaja de ananas
Benefica pentru pacientii bolnavi de cancer – ceaiul facut din coaja de ananas este benefic pentru pacientii care trec prin etapa de chimioterapie. Acest ceai amelioreaza simptomele neplacute ce apar la pacientii bolnavi de cancer in timpul chimioterapiei. Daca te afli in aceasta situatie, este foarte important sa te consulti in prealabil cu medicul tau.
Amelioreaza durerile in osteoartrita – durerile provocate de osteoartrita sunt destul de dificil de suportat. Ceaiul preparat din coaja de ananas s-a dovedit insa a fi eficient in ameliorarea durerilor specifice osteoartritei. Acest ceai reduce inflamatia de la nivelul articulatiilor genunchilor, degetelor, coatelor. Totodata, consumat in mod regulat, ceaiul de ananas poate chiar sa previna instalarea osteoartritei.
Are afecte antiinflamatoare – indiferent de natura inflamatiei din organism, ceaiul de ananas este eficient in reducerea acesteia. Bromelaina, substanta care se regaseste din belsug in ananas, este un antiinflamator natural extrem de eficient asa ca ceaiul de ananas poate fi folosit pentru tratarea inflamatiilor de orice natura.
Previne si calmeaza crizele de astm – pacientii care sufera de astm ar trebui sa includa ceaiul de ananas in dieta lor. Asta pentru ca acest ceai contine vitamina A, care stimuleaza productia de betacaroten, despre care se stie ca reduce sansele de aparitie a unei crize de astm. In timpul practicarii activitatilor intense fizice este recomandat consumul de ceai de ananas la pacientii diagnosticati cu astm.
Previne cataracta – inaintarea in varsta, fumatul, obezitatea, hipertensiunea, diabetul si leziunile de la nivelul ochilor pot cauza, in timp, cataracta. Riscul poate fi insa diminuat cu ajutorul unui ceai de ananas, bogat in vitamina C, vitamina despre care se stie ca mentine vederea sanatoasa.
Cum se prepara ceaiul din coaja de ananas
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- coaja de la un ananas
- 2 bete de scortisoara
- 1 bucatica de radacina de ghimbir
- apa
Pune toate ingredientele, bine spalate in prealabil, intr-o oala. Adauga apa astfel incat sa acoperi toate ingredientele si lasa sa fiarba, la foc de intensitate medie, in jur de 25 de minute. Opreste apoi focul, pune un capac si lasa sa se infuzeze inca 20 de minute.
Dupa ce timpul de infuzare s-a scurs, strecoara ceaiul si consuma-l fie cald, fie racit cu cuburi de gheata. Il poti indulci, daca simti nevoia, cu miere.
Poti adauga, dupa gust, frunze de menta, crengute de rozmarin, vanilie sau orice alte arome preferi.
Sursa: doc.ro