Desi companiile probiotice au vorbit ani la rand despre beneficiile aduse sanatatii de produsele lor, multe dintre ele au trebuit sa-si schimbe politicile publicitare de pe cuprinsul UE, dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a decis ca inca nu sunt prezente toate dovezile care sa le sustina afirmatiile.
Un mic experiment, realizat in cadrul unei emisiuni BBC pe teme medicale, a incercat sa determine care sunt, totusi, urmarile consumului de probiotice pe termen scurt. Voluntarii care au participat la studiu au fost impartiti in trei grupuri. Vreme de patru saptamani, unul dintre ele a urmat o dieta prebiotica (adica cu alimente sau substante care stimuleaza dezvoltarea bacteriilor deja existente in intestinul nostru), in vreme ce celelalte doua au consumat bauturi probiotice si, respectiv, chefir, noteaza formula-as.ro.
Spre surpriza medicilor, grupul care a consumat zilnic bautura fermentata numita chefir a obtinut cele mai spectaculoase rezultate. Voluntarii au beneficiat de o crestere a numarului intregii familii de bacterii numite lactobacili, despre care se considera ca ar fi bune pentru starea generala de sanatate si ca ar ajuta totodata in anumite afectiuni specifice, precum diareea sau intoleranta la lactoza. Merita notat ca, potrivit unui alt studiu, chefirul are, de asemenea, efecte bune in combaterea constipatiei.
Sursa: sanatate.bzi.ro