Beneficiile chefirului pentru sănătate

by Cristian Dobre

Desi companiile probio­tice au vorbit ani la rand despre beneficiile aduse sanatatii de produsele lor, multe dintre ele au trebuit sa-si schimbe politicile publicitare de pe cuprinsul UE, dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a decis ca inca nu sunt prezente toate dovezile care sa le sustina afirmatiile.

Un mic experiment, realizat in cadrul unei emi­siuni BBC pe teme medicale, a incercat sa deter­mine care sunt, totusi, urmarile consu­mu­lui de probiotice pe termen scurt. Voluntarii care au par­ticipat la studiu au fost impartiti in trei grupuri. Vreme de patru sapta­mani, unul dintre ele a urmat o dieta prebiotica (adica cu alimente sau substante care stimuleaza dez­voltarea bacteriilor deja exis­tente in intestinul nostru), in vreme ce celelalte doua au consumat bauturi probiotice si, respectiv, chefir, noteaza formula-as.ro.

Spre surpriza medicilor, grupul care a consumat zilnic bautura fer­mentata numita chefir a obtinut cele mai spectaculoase rezultate. Volun­tarii au be­neficiat de o cres­tere a numarului intregii familii de bacterii numite lactobacili, des­pre care se con­sidera ca ar fi bune pentru starea generala de sana­tate si ca ar ajuta totodata in anu­mite afectiuni spe­cifice, precum diareea sau into­leranta la lactoza. Merita notat ca, potrivit unui alt studiu, chefirul are, de asemenea, efecte bune in combaterea constipa­tiei.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments