Pentru foarte multi dintre noi cu siguranta galbenele ne sunt cunoscute; le-am vazut poate prin gradini la tara sau poate la piata puse la vanzare de vreo batranica. Galbenelele, cibrisorul, menta, salvia, musetelul, sunatoarea, coada soricelului si coada calului sunt plantele medicinale pe care le îndragesc; din raftul meu sunt nelipsite ceaiurile din aceste plante si unguentul pe baza de galbenele. Frumusetea unei flori nu este totul, ci beneficiile pe care le putem avea în urma utilizarii corecte a unei plante este ceea ce conteaza pentru bunastatea sanatatii.
Calmeaza crampele de la stomac. Nu exista persoana care sa nu fi avut macar o data un episod de disconfort la nivelul stomacului sau ficatului si care pentru a-si usura neplacerile provocate de balonare sau indigestie a recurs la ceaiul de galbenele, asociat cu musetel, menta, coada soricelului, sunatoare si patlagina; acesta combinatie de plante medicinale fiind recomandata în tratarea ulcerului gastric si duodenal. Foarte util în tratarea afectiunilor la nivelul stomacului este si ceaiul gastric, care are actiune protectoare asupra mucoasei gastrice, fiind cicatrizant si antiseptic. Compozitie: flori de gabenele, inflorescente de coada-soricelului, radacina de lemn-dulce, fructe de anason, radacina de obligeana, parti aeriene de sunatoare, fructe de coriandru.
Trateaza dischineziile biliare. Medicul Doru Laza recomanda ceaiul de galbenele pentru tratarea afectiunilor biliare si a febrei para-tifoide. Datorita principiului amar, florile de galbenele maresc secretia biliara; pentru cei cu probleme de ficat este recomandat sa se bea zilnic 3 cani de ceai de galbenele.
Calmeaza durerile menstruale. Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice. Cura se va face cu o saptamana înainte de aparitia fluxului menstrual, fiind benefic chiar si în spalaturile vaginale pentru distrugerea protozorului Trichomonas vaginalis (mod de preparare a ceaiului de galbenele pentru baile la sezut: 100 g planta uscata la un litru de apa).
Grabeste vindecarea ranilor. Florile de galbenele sunt utilizate la prepararea unguentelor si alifiilor recomandate pentru tratarea afectiunilor pielii care se vindeca greu: arsuri, fistule, degeraturi, acnee, ulceratii, hemoroizi, varice, iar în tratarea cancerului de piele se utilizeaza chiar sucul proaspat obtinut prin centrifugarea florilor de galbenele si a tulpinei cu frunze.
Te scapa de matreata. Ceaiul de galbenele, urzica si brusture sunt benefice pentru tratarea afectiunilor scalpului, mentinand sanatatea si stralucirea nuantei naturale a parului (se folosesc aceleasi cantitati ce planta ca în cazul bailor de sezut).
Mod de preparare a ceaiului de galbenele: Pentru uz intern. Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori peste care se toarna 2 cesti de apa clocotita. Dupa 15 minute, se strecoara lichidul care se bea în cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol.
Sursa: sanatate.bzi.ro