Un bărbat din Bihor a fost trimis în judecată pentru că şi-a terorizat concubina până când femeia şi-a pus capăt zilelor. Procurorii spun că bătăile şi umilinţele aproape zilnice la care a supus-o, de multe ori în faţa celor trei copii pe care îi aveau împreună, au împins-o pe femeie să se sinucidă.
Cei doi aveau o relaţie de 18 ani şi trei copii. Vecinii spun că femeia se angajase, în 2015, într-o fabrică de pantofi din localitatea învecinată. Înainte să plece la lucru, hrănea animalele și pregătea copiii de școală. Seara, când se întorcea, bărbatul striga la ea și o bătea.
Mama bărbatului trimis în judecată: „Ea nu a fost una să se plângă la mine şi nici la nimeni. Toate ce s-o fi întâmplat le-o luat ea, pe ea.”
În iulie 2017, femeia nu a mai rezistat și s-a sinucis.
Tiberiu Sighiartău, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea: „Prin acte sistematice de violenţă psihică şi fizică a determinat-o pe victimă să se sinucidă în locuinţa comună, consecinţă pe care inculpatul a cunoscut-o din declaraţiile victimei şi pe care a acceptat-o.”
După moartea mamei, copiii cuplului au fost daţi în grija unor familii din sat. Tatăl riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 și 7 ani.
Paul Cristian, primarul comunei Lăzăreni: „Copiii se găsesc în două familii, situaţia e bună, sunt monitorizaţi de Protecţia Copiilor din Oradea şi e mult mai bine decât dacă rămâneau cu tatăl.”
În prezent, în Bihor nu există niciun centru pentru femeile supuse violenţelor domestice. Singurul de acest fel a fost închis anul trecut, din lipsă de fonduri.
Adrian Matiş, coordonator proiect Fundaţia SMILES: „La momentul acesta, într-adevăr, nu există un astfel de adăpost, din considerente financiare.”
Datele Poliției Române arată că, anul trecut, au fost reclamate aproape 100 de cazuri de violenţă domestică pe zi. Adică peste 35.600 de astfel de situaţii. Specialiștii spun că mai puțin de una din trei victime se adresează autorităților.
Sursa: agerpres.ro