Aşa cum am promis, demarăm astăzi o anchetă cu privire la ceea ce se întâmplă în spatele proiectului UTA BD, finanțat din bani publici. Pentru cei care nu ştiu încă, în 2011 s-a înfiinţat o asociaţie non-profit, UTA Bătrâna Doamnă, care urma să primească bani de la Primăria Arad şi Consiliul judeţean Arad, pentru a ajuta echipa fanion a Aradului UTA, care evolua (încă evoluează) în liga a II-a. A fost nevoie de această asociaţie pentru că nu se puteau da bani direct la UTA, care se transformase în societate pe acţiuni.
Numai că, o dată formată asociaţia UTA Bătrâna Doamnă, ea s-a transformat, sub bagheta magică a unor „oameni de fotbal“, într-o adevărată vacă de muls. Atât pentru firme private, cât şi pentru clubul Atletico. De altfel, ca banii să poată fi manevraţi mai uşor, în proiectele Bătrânei Doamne au fost băgate, la comun, nu numai UTA, ci şi clubul Atletico, şi AJF Arad, şi echipa UTA feminin, creându-se un talmeş-balmeş, din care singura perdantă a fost UTA, ai cărei bani au fost pierduţi pe drum, pe la ceilalţi beneficiari ai proiectului.
Începem astăzi cu proiectul „FOTBAL EGAL ARAD“ pe care l-a depus Asociaţia UTA Bătrâna Doamnă la Centrul Cultural Judeţean Arad, pentru a primi susţinere financiară pentru echipa UTA (echipa de seniori, juniori, copii şi fete), dar şi ATLETICO Arad și AJF Arad. Cum se vede, AJF a fost finanțată de UTA BD. Și atunci, cum să nu o introducă ilegal în liga a IV-a pe UTA BD ? Dar despre asta cu altă ocazie, când vom prezenta ce rol avea un personaj important din AJF în Asociaţia UTA BD. Banii destinaţi Asociaţiei UTA Bătrâna Doamnă trebuiau să fie cheltuiţi pentru sportivi – copii, juniori, seniori, fete ai UTA Arad şi CS ATLETICO ARAD (aprox. 500 jucători), selecţionatele AJF Arad. Atenţie la acest număr, aproximativ 500 de jucători, fiindcă el este foarte important.
Cum a fost sprijinită UTA cu aceşti bani, vedem astăzi, când stă să moară, fiindcă de doi ani de zile ONG-ul cu pricina, deşi primeşte sume enorme de la CJA şi Primăria Arad, le direcţionează spre alte zone, mai puţin spre UTA. Sau poate pe hârtie UTA apare din când în când, dar faptic, unii spun că lucrurile nu stau aşa. În 2012, Asociaţia UTA BD primea nu mai puţin de patru miliarde de lei, pentru ca UTA să nu moară. Ce s-a făcut cu aceşti bani ? Aproape jumătate, adică 1,86 miliarde de lei au mers spre diferite firme de echipament sportiv. Iubitorii fotbalului din Arad şi suporterii ştiu că mentorul UTA-ei BD, Alexandru Meszar, este reprezentantul Saller România. Firma Saller Equipment, asociat unic Meszar Gabriela, are sediul pe Bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 3. Unde credeţi că are sediul Asociaţia UTA Bătrâna Doamnă ? Bulevardul Titulescu, nr. 3. De unde credeţi că s-au luat echipamentele cu pricina ? De la Saller … Ungaria, mai precis firma DFA Hungaria BT, al cărei reprezentant e Saller România. DFA Hungaria a primit, din banii publici, cum ar veni, 442 de milioane de lei pentru 170 de seturi de echipament de competiţie şi 120 de mingi. Unde or fi ? De asemenea, aceeaşi firmă a mai primit alte 459 de milioane de lei vechi, tot pentru echipament sportiv, tot din banii publici. De unde atâta echipament sportiv, că bieţii copii şi juniori de la UTA sunt nevoiţi de multe ori să vină cu echipament de acasă?
Pe lângă cei de la Saller, printre beneficiarii banilor publici destinaţi echipamentelor se numără şi o anumită firmă din Italia, Trops Spa, de la care, din banii de la Centrul Cultural, s-au achiziţionat pantofi sport în valoare de 876 de milioane de lei vechi !!! Despre aceşti pantofi se spune că n-au ajuns la UTA, copiii şi juniorii fiind nevoiţi să-şi cumpere singuri ghetele de fotbal. Subiectul pantofilor constituie, de altfel, subiectul unui episod următor, când veţi descoperi lucruri uluitoare despre ce pantofi s-au cumpărat, în acte, ce sume s-au alocat, câte perechi au fost cumpărate etc. Subiectul e de competenţa celor de la Poliţia Economică sau Antifraudă, existând mari semne de întrebare asupra tranzacţiilor.
Ca cercul să fie complet, un alt beneficiar al banilor de la UTA BD este firma Inter Sport SRL Arad, care a primit de la Asociația UTA BD suma de 4.112 lei. Cine este asociat unic la SC Inter Sport SRL ? Un anume Alexandru Meszar, posibil aceeaşi persoană care a negociat cu suporterii cedarea siglei şi palmaresului către UTA BD. Posibil soţul asociatului unic de la Saller Equipment, reprezentantul DFA Hungaria BT. Posibil să fie coincidenţă, cine ştie.
Cu ce a rămas UTA din cele patru miliarde de lei primite de la Centrul Cultural Judeţean ? Cu mai nimic, după ce restul sumelor s-au dus pe chiria stadionului UTA (1,14 miliarde), de parcă Primăria Arad nu putea să-l închirieze la o sumă modică, fiind vorba de un brand al Aradului, care trebuie sprijinit, pe taxe la AJF (UTA joacă în liga a II-a, probabil banii au fost pentru UTA BD şi Atletico), pe cantonamente pentru cei de la Atletico (vom reveni şi pe acest subiect, extrem de interesant), pe transport către firma Atletico Trans (deţinută de către alt Meszar, Iosef Meszar şi Asociaţia Atletico).
Iată cum banii publici, pe care cei de la Consiliul Judeţean Arad i-au dat ca să sprijine UTA, ca brandul Aradului să nu moară, merg către tot felul de firme, toate cu legături cu persoane din conducerea Asociaţiei sau, mă rog, persoane care vorbesc şi iau decizii în numele asociaţiei. Este doar un prim exemplu, pentru că nici nu vă imaginaţi ce se află în spatele proiectului UTA BD. Nici nu e de mirare că adevărata UTA a fost omorâtă. Vom reveni.
cosmin.mihuta@livearad.ro
P.S. Ca să nu vorbim pe poveşti, mai jos vedeţi în facsimil cheltuielile asociaţiei UTA BD.