UTA a ieșit cum nu se putea mai rău din deplasarea de la Cluj, cu campioana CFR. Arădenii au cedat cu 2-1 în cadrul etapei a 28-a a Superligii, după un meci în care au contestat din nou arbitrajul, dar au și pierdut cel puțin trei fotbaliști pentru confruntarea cu FCSB, Hoxhallari și Chindriș, ambii suspendați pentru cumul de galbene, plus Vukcevic, accidentat grav, oricum și el suspendat. Pentru prima oară de la revenirea la Arad, Laszlo Balint a avut un nou discurs manifest împotriva arbitrajului, de genul celui de după confruntarea de pe Arena Națională, din toamna anului 2021, când UTA pierdea tot cu 2-1, în fața lui FCSB. Antrenorul arădean consideră că echipa sa a avut un penalty pe final, când Milosevic a fost rașchetat cu piciorul de Sava (foto mai jos, cu urmarea loviturii asupra muntenegreanului), după ce portarul gazdelor respinsese inițial cu mâinile, plus penalty-ul acordat gratuit gazdelor și ratat de Deac, jucător care în opinia sa trebuia eliminat la intervenția asupra lui Roger. Într-adevăr, se putea acorda 11 metri la intervenția la Sava, dar intrarea lui Deac nu este chiar de roșu, pentru că nu există intensitate. În schimb, când adversara ratează 11 metri, apoi i se anulează un gol de 2-0 și ia apoi și roșu, evoluând o jumătate de oră în inferioritate numerică, parcă e prea mult să te legi într-o manieră atât de dură de arbitraj.
Măcar să ni se spună: „Bă, băieți, stați cuminți”
Cert este că Balint a făcut scandal la flash-interviuri, acuzând arbitrajul în termeni duri, dar având și reproșuri la adresa echipei: „Am jucat șase etape în 2023, iar la cinci dintre ele domnul Szabolcs Kovacs a fost în brigadă. De două ori ne-a arbitrat, de două ori a fost rezervă și o dată la VAR. Dacă este întâmplător sau normal, o să ridic eu mâna și o să spun că eu greșesc. Astăzi au fost o grămadă de probleme de arbitraj. Ne-a bătut CFR-ul, acceptăm înfrângerea, pentru că am primit niște goluri pe greșelile noastre. Suntem proștii proștilor din acest punct de vedere. Dar vreau, atâta vreme cât există arbitraj video, să fie o notă de echidistanță. Pentru că atâta vreme cât se verifică la VAR, nimeni nu ne întreabă dacă nouă ne crapă ceva în cap. Se verifică la VAR dacă a fost penalty, am înțeles că nu a fost (n.a. la penalty-ul CFR-ului ratat de Deac). La Roger am înțeles că trebuia să i se dea roșu lui Deac. În plus, l-am pierdut pe Vukcevic probabil cel puțin 3-4 săptămâni după un fault criminal. Plus fault la Milosevic. Milosevic este lovit de sus până jos, cu talpa. Ce să facem? Măcar să ni se spună „bă, băieți, stați cuminți” și ok, nu e nici un fel de problemă. Noi ne chinuim, facem cum trebuie, suntem pe penultimul loc, ne acceptăm soarta, încercăm să facem tot, dar măcar vrem să fim tratați la fel cum sunt tratate toate echipele”, și-a început discursul antrenorul „Bătrânei Doamne” în fața camerelor TV.
„Am încercat tot ce se putea încerca…”
Balint nu vorbește însă de faptul cum a reușit să alinieze un prim 11 din care lipseau din nou primii doi golgheteri, dar și alți jucători importanți (foarte ciudate opțiuni), ce ar fi putut să aducă eficiență în fața porții. La final, tot la arbitraj a ajuns…„Respectăm CFR-ul, este o echipă fantastică, campioana ultimelor cinci ediții, cu un antrenor fantastic, dar, din punctul meu de vedere, astăzi arbitrajul a fost sub orice critică. Am avut penalty clar în superioritate numerică. Am încercat, l-am băgat pe Roger fundaș stânga, trebuia roșu la Deac, l-am băgat pe Postolachi, l-am băgat pe Pașcalău, am jucat cu trei atacanți, la un moment dat ei erau cu șapte fundași. Am încercat tot ce se putea încerca. Dar, în momentul în care ai penalty la 2-1… Clar, este frustrant și foarte supărător pentru mine că luăm acel gol, cel de 2-1, în momentul în care începem foarte bine repriza. Și luăm gol dintr-o fază fixă pe care am lucrat-o și am spus tot timpul că trebuie să avem control, să fim responsabili. Suntem proștii proștilor, luăm niște goluri incredibile pentru acest nivel. Le acceptăm, încercăm să le remediem, dar vrem totuși și partea asta de echidistanță. Astăzi am crezut că îmi crapă capul, pentru că nu se poate. Chiar la fiecare fază, chiar așa, la fiecare fază să așteptăm VAR-ul? Chiar așa, nu mai suntem în stare să arbitrăm un meci și să vedem niște lucruri evidente? Două cornere pe care le-am văzut eu de pe bancă, nu au fost. Faultul de la golul lor din finalul reprizei, la fel, evident, l-am văzut eu de pe bancă. De ce trebuie să stăm câte două-trei-cinci minute să ne crape venele, să așteptăm VAR-ul? Întreb și eu, poate că sunt deplasat, dar sunt sub influența unui meci pe care nu cred că meritam să-l pierdem la cum s-au desfășurat ostilitățile. Să spunem că ar fi fost un meci decisiv pentru clubul UTA, pentru antrenorul Balint, pentru acești jucători și se întâmplau greșeli care să influențeze rezultatul și UTA să retrogradeze. Arbitrii știți ce fac? Stau trei-patru etape și apoi își reiau activitatea. Noi mergem la balamuc. De ce mai facem arbitraje video, de ce mai facem cursuri, de ce mai facem? Sunt prietenii mei, am o relație fantastică cu toți, îi respect, le respect meseria, dar să ne respecte și ei pe noi. Pentru că nouă ne crapă venele în cap””, a adăugat Laszlo Balint.
Balint – singura voce dură, conducerea doarme…
Balint a făcut o recapitulare a episoadelor de arbitraj ce au dezavantajat UTA în acest an, făcând practic pe undeva și munca oficialilor clubului, care nu apără interesele echipei în fața arbitrajelor potrivnice. „La Chindia am avut gol perfect valabil la 1-1, penalty neacordat, super evident, tot la 1-1. Și nu o spun eu. Am fost foarte calm și elegant după meci și mi-am asumat greșelile pentru care am primit două goluri și am pierdut 2-1. Dar știți ce se întâmplă? Arbitrii sunt foarte ok, noi pierdem, sunt rezultate viciate. La noi au fost probleme. La FCU Craiova primim un gol care, cel puțin, este suspect de offside, n-a funcționat VAR-ul, ce confortabil! OK, după aceea Mioveni, ne-am asumat, am fost la fel, a fost un accident din punctul meu de vedere. Apoi mergem la Chindia, un meci pe care trebuia, categoric, să îl câștigăm. Etapa trecută din nou probleme, acum iar probleme. Despre ce vorbim? Noi vrem să ne facem meseria, vrem să avem parte de ceea ce merităm, dar atunci când merităm ceva, să fie lucrurile OK, să le și primim. Un coleg de breaslă a spus „Bă, dacă e aut-ul meu, dă-mi-l!” La fel și acum, dacă este penalty evident, de ce să nu îl dai?”, a mai declarat Laszlo Balint la flash-interviuri.
Petrescu: „Nu am fost avantajați, dacă se vine cu o fază decisivă…”
În schimb, Dan Petrescu s-a legat doar de faza la care Rusandu a anulat golul din prelungirile primei părți, când Kolinger îl faultase pe Milosevic înainte ca Janga să marcheze din centrarea lui Krasniqi. „Fiecare antrenor poate să spună orice vrea, să îmi spuneți o fază în care a fost avantajată CFR, așa cum se spune mereu. Nu am fost avantajați nici astăzi, la roșu s-a dat roșu, penalty-ul a fost și s-a dat corect, ni s-a anulat gol ce nu trebuia. După părerea mea nu era fault la Kolinger. Efectiv nu țin minte nicio fază, dacă se vine cu o fază decisivă, doar una, atunci o să spun că a fost un arbitraj sub orice critică”, a precizat antrenorul CFR-ului. Mai degrabă, „Bursucul” dă vina pe ghinion pentru faptul că echipa sa a tremurat pentru victorie până în cel de-al 9-lea minut de prelungire.
Dă vina pe ghinion și crede că spiritul a câștigat meciul
„Dacă derulăm fazele meciului, avem penalty la 1-0 și ratăm. Dăm gol și stăm 10 minute să spună că e fault, eu zic că nu a fost fault la acea fază. După aceea, i-a venit rău lui Burcă, acum e la spital, mă întrebam la pauză ce se va mai întâmpla după toate astea. La prima fază a celor de la UTA din tot meciul au dat gol, după care Camora scapă singur cu portarul care apără și imediat după, Maglica ia roșu corect. Iar dăm gol la ultima fază, iar se ridică offsaid, toate fazele au fost împotriva noastră. Spiritul băieților a câștigat meciul, noi acum două zile și jumătate am jucat, spiritul băieților a fost fantastic. Nu înțeleg de unde avem atâta ghinion, puteam să facem 2-0 la penalty, plus golul anulat, care nu trebuia să fie anulat. Aveam 3-0 la pauză și nu se supăra nimeni, scorul ar fi fost meritat. A fost o victorie suferită pe final doar pentru că am fost în zece oameni, dacă nu eram în zece nu ar fi fost nicio problemă. Echipa are multe puncte, am făcut un campionat foarte bun, problema e că Farul câștigă mereu, ca în Italia. Napoli bate tot, ce vină au celelalte echipe?”, a mai spus Petrescu la flash-interviuri. CFR Cluj acumulează 59 de puncte și rămâne pe locul 2, la două puncte în spatele echipei lui Gică Hagi.