O alimentatie care sporeste cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia, informeaza marti Xinhua. O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima data ca o alimentatie bogata în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul soarecilor. Fibrele au fost administrate soarecilor sub forma de pudra presarata pe hrana lor obisnuita, iar metoda urmeaza sa fie testata si pe oameni.
Amidonul din alimentatie este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat si butirat, acizi grasi cu lant scurt care reprezinta un factor-cheie pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar. „Credem ca metabolitii au efecte antiinflamatorii si ca au un rol remarcabil în fiecare afectiune importanta — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boala inflamatorie cronica a intestinului si astm”, a declarat marti conducatorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.
Mackay a testat dieta creata de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe soareci care dezvoltasera deja diabet. „Chiar si asa am reusit sa protejam soarecii de izbucnirea diabetului”, a precizat acesta. „Ar fi uimitor daca s-ar adeveri si în cazul oamenilor”, a mai spus el.
Cercetatorul a precizat ca doar printr-o alimentatie sanatoasa nu se pot obtine aceleasi rezultate precum cele obtinute dupa utilizarea pudrei. „Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantitati mari de fructe si legume”, a adaugat Mackay. „Este un supliment care poate fi presarat pe hrana si care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sanatatea intestinelor si de a preveni aceste boli inflamatorii”, a completat cercetatorul.
Sursa: sanatate.bzi.ro