Avocatul Poporului solicită DGASPC Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetărilor disciplinare în cazul unor angajaţi – Recomandare emisă după un incident în care mai multe fete dintr-un centru de plasament au formulat acuzaţii de abuzuri sexuale
Avocatul Poporului a emis o Recomandare către DGASPC Arad, în care a solicitat: efectuarea unor instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, judeţul Arad, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective; comunicarea rezultatului cercetărilor disciplinare privind cei şase angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera; stabilirea unor reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora sau emiterea unor decizii ale directorului DGASPC Arad pentru stabilirea unei proceduri stricte de verificare şi control a persoanelor străine, în vederea asigurării ordinii, siguranţei, demnităţii şi integrităţii copiilor din centrele de plasament aflate în subordine.
Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi anchetei realizate de către Avocatul Poporului, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora mai multe fete dintr-un centru de plasament au acuzat doi bărbaţi, unul jandarm iar celălalt angajat al unei firme a primăriei, de abuzuri sexuale. Conform informaţiilor publicate în presă, tatăl unei fetiţe luate în plasament depunea o plângere la Parchetul militar Timişoara, acuzând că un jandarm i-ar fi abuzat copilul în urmă cu doi ani. În aceeaşi plângere era menţionat şi numele unui al doilea abuzator, care ar fi molestat-o şi el pe fetiţă. Totul a ieşit la iveală când părintele, îngrijorat de comportamentul fetei a dus-o la psiholog, unde fata s-a destăinuit. Cei doi bărbaţi sunt căsătoriţi, iar soţiile lor sunt angajate ale Casei Vera, unde se presupune că ar fi avut loc abuzurile. O altă tânără care şi-a petrecut adolescenţa în casa de tip familial a rămas însărcinată când avea 15 ani. A fost nevoită să părăsească centrul de îngrijire. Acum are 19 ani şi s-a decis să povestească ce se întâmplă în Casa Vera. Susţine că şi ea a fost victimă a abuzurilor celor doi bărbaţi.
În urma efectuării anchetei atât la Casa de tip familial, cât şi la DGASPC Arad, Avocatul Poporului a constatat că cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera. Anterior, printr-o dispoziţie din 1 aprilie 2019, a Directorului General al DGASPC Arad s-a dispus delegarea în Centre pentru persoane adulte cu handicap a celor 6 angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, în vederea îndepărtării acestora de copiii aflaţi cu măsură de protecţie, pe o perioadă de 60 de zile, concomitent cu demararea procedurilor de cercetare disciplinară a acestor angajaţi.
Pentru completarea informaţiilor obţinute, a fost audiat şi responsabilul de la Casa Vera. Acesta a precizat faptul că în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de „atacuri de panică”. De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz.