Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a solicitat luni judecătorilor de la Curtea de Apel București audierea, în calitate de martori, a lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu și Dacian Cioloș, în cadrul procesului privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).
Avocatul a explicat că dorește audierea lui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizații de construire pentru terenul unde se află ICA și dorește să afle dacă în momentul în care a semnat acea autorizație Traian Băsescu a fost influențat de Dan Voiculescu.
De asemenea, Gheorghiță Mateuț a mai cerut audierea foștilor miniștri ai Agriculturii Dacian Cioloș și Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.
Voiculescu a ieșit în sala de judecată, după câteva ore de la începerea procesului, susținând că trebuie să se prezinte la Poliția Ilfov, așa cum prevede procedura controlului judiciar.
„Eu să știți că, dacă este ultimul cuvânt, ultimul cuvânt mi l-am cam spus și dacă este vorba de o condamnare de către instanță, îmi iau hainele și mă duc, nu este nicio problemă. Sunt foarte mulți oameni, despre care am o părere proastă, care se bucură când cineva este într-o dificultate. Din motive personale, din motive de competiție, televiziuni concurente care s-ar dori eventual să fiu eu lovit, ca să fie lovit și trustul de presă. Eu constat că în România este foarte rău că ne bucurăm de răul altuia. Poate ar fi momentul, dacă scăpăm și de Băsescu în noiembrie, să ne bucurăm de bucuriile altora”, a declarat Dan Voiculescu.
Președintele fondator al PC a mai spus că prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul ICA este unul „aberant”, deoarece a fost stabilit de un salariat al DNA și nu de către un expert.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București.
Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În septembrie 2013, Tribunalul București a dat sentința în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit șase ani închisoare cu executare.
Sursa: agerpres.ro