De câte ori nu te-ai trezit de dimineață prea târziu – ai dat snooze după snooze – încât nu ți-a mai rămas timp să-ți iei micul dejun, pentru a nu întârzia la muncă? Ei bine, un sandwich maker ți-ar ușura mult viața și ți-ar oferi minute bune de somn în plus în fiecare zi. Asta pentru că nu mai trebuie să gătești la prima oră a dimineții pentru un mic dejun consistent și sănătos. În plus, e un mic dejun „ready to go”, adică îl poți mânca și pe drum, spre stația de metrou sau autobuz.
Care sunt avantajele și dezavantajele unui sandwich maker?
Un mare avantaj al acestui aparat care n-ar trebui să lipsească din nicio casă este că este un mare aliat în alimentația sănătoasă, dat fiind că nu folosește deloc uleiul sau alte grăsimi.
Sandwich-urile sunt alimente excelente pentru a-ți facilita rutina zilnică, a-ți optimiza timpul și a-ți permite să duci o viață mai sănătoasă.
În prezent, pe piață se găsesc diferite mărci de sandwich maker, modele și stiluri, cu tehnologii avansate și accesorii moderne. Aceste mici electrocasnice sunt tot mai moderne, numai bune pentru pregătit o gustare delicioasă oricând.
Un alt avantaj al acestor aparate este dimensiunea mică, care nu interferează cu alte aparate, inclusiv în spațiile foarte reduse, ca bucătăria unei garsoniere, de exemplu.
Unele modele de sandwich maker sunt capabile să pregătească o gamă amplă de rețete, dar altele sunt doar pentru a prepara sandwich-uri. În funcție de necesitățile tale, îți poți alege un model sau altul.
Știi deja probabil că poți să gătești pe plita încinsă a unui sandwich maker și alte alimente, de la ouă ochiuri la carne sau legume gratinate. Asta pentru momentele în care ai chef de mai mult decât un sandwich.
Alte avantaje ale unui sandwich maker:
– practic și portabil
– gătește fără ulei
– mâncarea se prepară rapid
– foarte ușor de curățat
Dezavantaje ale unui sandwich maker:
– unele modele sunt adecvate doar pentru sandvișuri
– nu toate au control de temperatură
Ai putea zice: de ce să-mi iau un sandwich maker dacă am deja un toaster sau un prăjitor de pâine? Nu e același lucru? Păi, nu prea.
Sunt două lucruri dierite. Chiar dacă, la nevoie, un sandwich maker poate face ce face un toaster, dar un toaster nu poate face ce face un sandwich maker.
Toaster-ul se pricepe foarte bine la prăjit pâinea. Și nici măcar orice pâine. Trebuie să fie pâine specială, pentru sandwich-uri. Pâinea normală se prăjește mai greu și neregulat, din cauza formei feliilor acesteia. Unele rămân chiar blocate în aparat și apoi sunt dificil de scos.
Apoi, trebuie să stai mereu cu ochii pe toaster, pentru ca pâinea să nu se prăjească prea mult sau prea puțin. E adevărat, există modele care au un buton de reglaj al gradului de prăjire, dar nu toate.
Apoi, când vrei să-ți prepari un sandviș, ai pâinea prăjită tare, iar restul ingredientelor reci. Nu e chiar sandvișul ideal, nu?
Cu un sandwich maker, nu ai această problemă. Există tipuri de sandwich maker ca un fel de grill, care prăjesc pâinea în același timp în care presează sandvișul și încălzesc și ingredientele de la interior.
Un sandwich maker clasic are la interior două compartimente deja marcate, pătrate sau triunghiulare, pentru a putea pune felii întregi de pâine sau doar jumătăți. Spre deosebire de toaster, la sandwich maker poți folosi absolut orice fel de pâine: cu cereale, cu semințe, pâine neagră, albă, chifle, franzele etc.
Materialul de la interiorul sandwich maker-ului este, de regulă, unul antiaderent, astfel că sandwich-urile nu se vor prinde și curățarea ulterioară a aparatului este foarte simplă. O singură bucată de hârtie de bucătărie trecută peste plita sandwichmaker-ului (după ce aceasta s-a răcit, evident) este, de multe ori, suficientă.
În plus, așa cum am spus, un sandwich maker nu ocupă deloc mult spațiu. Nici nu trebuie să-l ții la vedere, dacă nu-l folosești zilnic. Închis, acest aparat ocupă spațiu infim într-un sertar sau într-un dulap, iar la nevoie poate fi scos și gata de utilizare în câteva secunde.