Alegerea blatului pentru bucătăria ta poate fi dificilă pentru că, în mod cert, vei dori să îmbini perfect esteticul și utilul. Una dintre cele mai populare opțiuni este granitul, piatră naturală dură și rezistentă, disponibilă în nuanțe multiple, cu un aspect unic. Granitul se întreține și se curăță ușor și îți oferă un design sofisticat al întregii bucătării.
Dacă ești în căutarea blatului perfect pentru bucătăria ta și iei în calcul alegerea unuia din granit, iată avantajele și dezavantajele acestui tip de piatră naturală:
Ce avantaje are blatul de granit
Granitul este o piatră naturală dură, 6-7 din 10 pe scara Mohs, cu o durată lungă de viață și o rezistență sporită. Din aceste motive, este potrivit atât pentru amenajările interioare, cât și pentru placări și blaturi exterioare, fiind total insensibil la radiațiile UV.
Diferența dintre blatul de cuarț și blatul de granit este că primul este recomandat pentru a fi folosit doar în amenajările interioare, fiind sensibil la căldură. Un blat de granit, în schimb, se va comporta excelent la temperaturi mari în bucătăria ta. Prin urmare, vei putea pune tăvi abia scoase din cuptor sau tigăi de pe foc direct pe el, fără teama că s-ar putea deteriora.
Aspectul unic al blatului de granit îl face alegerea ideală pentru cei care își doresc o bucătărie cu aspect modern și elegant. Este disponibil într-o varietate de nuanțe, precum și în variantele clasice de alb și negru. Poți alege chiar și un blat de granit de culoare albastră pentru a-ți transforma spațiul interior într-unul cu adevărat deosebit.
Blatul de granit este durabil, ceea ce înseamnă că-l vei putea avea în bucătăria ta timp îndelungat în cele mai bune condiții, atâta vreme cât ai grijă să nu folosești obiecte contondente care l-ar putea sparge. Un alt mare avantaj este acela că nu se zgârie și este ușor de întreținut. Îl vei putea curăța folosind o ceară specială pentru blat. Iar pentru că granitul nu este poros, nu vei avea grija urmelor inestetice.
Din punct de vedere al sănătății, blatul de granit vine cu avantaje însemnate. Este mult mai igienic față de alte materiale pentru că nu permite microorganismelor și bacteriilor să se înmulțească.
Ce dezavantaje are blatul de granit
Pentru că vorbim despre o piatră naturală, fiecare placă poate fi unică prin aspect, ceea ce înseamnă că nu va exista simetrie perfectă. Dacă alegi un blat de granit, nu te aștepta ca acesta să fie perfect uniform la culoare.
Granitul este un material extrem de puternic, însă nu este necasant. Te poți bucura de acest tip de blat în bucătăria ta vreme îndelungată atâta vreme cât ai grijă să nu scapi obiecte dure pe el, căci s-ar putea ciobi. E important să folosești cu atenție obiecte ascuțite și contondente.
Prețul granitului este mai mare în comparație cu lemnul sau ceramica, însă mult mai mic dacă îl pui lângă cuarț. Un blat din cuarț costă 200 euro/ml, la care se adaugă TVA, iar unul din granit are un preț care pornește de la 35 euro/ml +TVA.
Blatul din granit este ideal dacă îți dorești o bucătărie sofisticată. Poți alege dintr-o varietate de culori și nuanțe, cele mai populare pentru încăperile elegante fiind negrul și albastrul. La fel ca orice alt tip de material, și granitul vine cu avantaje și dezavantaje, însă durabilitatea, aspectul unic și ușurința în întreținere fac din el îmbinarea perfectă dintre plăcut și util.