Liniile Nazca, vechi de circa 2.000 de ani, pot fi găsite în zona deşertică din sudul Perului.
Arheologii de la Universitatea Yamagata, Japonia, au identificat în cadrul unui studiu care s-a desfăşurat din 2004 până în prezent 143 de noi linii Nazca. Aceste noi linii au fost identificate cu ajutorul inteligenţei artificiale, care a reuşit să detecteze structurile care au scăpat ochiului uman, notează Science Alert.
Echipa de arheologi japonezi a reuşit să identifice o serie de indicii care explică modul în care aceste geoglife au fost construite. „Toate aceste figuri au fost create prin îndepărtarea pietrelor negre care acoperă pământul, expunând astfel nisipul alb de dedesubt”, au explicat cercetătorii.
Controversele legate de scopul pentru care aceste geoglife au fost construite rămân în continuare deschise dezbaterilor arheologilor. Unii arheologi au teoretizat că aceste desene gigantice au fost un fel de ofrandă pentru zeităţi, în timp ce alţi arheologi cred că liniile au o utilitate mai practică fiind folosite pentru astronomie.
Cercetătorii japonezi au descoperit în cadrul studiului lor şi două tipuri de geoglife, criteriul de clasificare fiind reprezentat de către perioada de construcţie. Cele mai vechi desene, numite Tipul B, construite între anii 100 î.e.n. şi 100 e.n., au aproximativ 50 de metri lungime. Arheologii au observat că acestea sunt, în general, reprezentări ale unor animale şi spaţiul pe care îl ocupau era adesea folosit pentru ritualuri.
Tipul A de geoglife a fost construit între anii 100-300 şi tinde să aibă mărimi asemănătoare cu geoglifele mai vechi, cu precizarea că există posibilitatea ca acestea să fie folosite pentru orientarea în deşertul peruan.
Sursa: descopera.ro