Atleţii seniori arădeni îşi fac încălzirea pentru revenirea pe “Gloria”

by Rusu Flavius

Pe fondul haosului provocat de protocolul prezentat de Ministerul Tineretului şi Sportului, cei din lumea sportului românesc îşi fac planuri cu privire la reluarea pregătirilor. În lipsa unor măsuri definitive şi oficiale, pentru că cele iniţiale sunt total în dezacord cu viaţa socială şi sportivă din ţara noastră, federaţiile naţionale îşi calculează bine paşii. Probabil pentru sporturile individuale în aer liber nu va fi nevoie de cantonamente, ci de antrenamente individuale sau pe grupuri, plus norme de igienă şi distanţare socială, reguli ce pot fi respectate fără probleme. Singura dilemă este legată de testarea pentru coronavirus, costurile fiind suportate, din câte se pare, de cluburi. Sportivii ar trebui testaţi înainte de revenirea la pregătiri, dar nu e clar încă dacă va fi nevoie de mai multe serii de testări. Federaţia Română de Atletism a fost, în ultima perioadă, una din cele mai vocale, iar preşedintele forului, Florin Florea, are două mari cerinţe, care aproape sigur se vor şi îndeplini pentru sportul de performanţă. Bazele sportive în aer liber şi parcurile trebuie redeschise, iar atunci atletismul ar reîncepe activitatea:

Parcurile, o altă alternativă pentru atleţi

“Noi am cerut Ministerului Tineretului şi Sportului să se deschidă după 14 mai stadioanele şi parcurile. Ăsta e primul lucru care ne trebuie nouă, la atletism. Dacă se rezolvă treaba asta şi se deschid stadioanele şi parcurile atunci pentru Federaţia Română de Atletism este ok. Pentru restul sportivilor, care nu sunt în lotul olimpic, ei vor continua pregătirea, dar să vedem ce restricţii vor fi în starea de alertă de după 14 mai. Pentru că dacă se deschid stadioanele şi parcurile deja toţi sportivii se vor putea antrena normal”, a afirmat preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea. Aplicând cerinţa FR Atletism la nivel local, stadionul Gloria din Arad ar trebui să îşi redeschidă porţile începând cu 15 mai, pentru ca atleţii să poată reveni la antrenamente. Mai ales că vorbim în principal de probe individuale, un bun exemplu fiind Denis Both – deja cu o medalie de argint în acest an, la CN de aruncări din martie – atlet arădean specializat în proba de aruncarea suliţei.

Constantin Miclea: „Aşteptă reguli şi norme clare”

Ar fi bine să se redeschidă din 15 mai măcar pentru performanţă, pentru că avem vreo 4-5 sportivi seniori, care ar putea să se antreneze fără probleme pe “Gloria”. Doar că trebuie să ni se dea un program clar de funcţionare, cu reguli şi toate normele de la Minister, care am înţeles că încă sunt în dezbatere. Atletismul este un sport cu multe probe individuale, fără contact între sportivi, deci nu văd care ar fi problema. Nu cred că acele cantonamente se refereau la sporturile individuale, ci la cele de echipă şi probabil loturi olimpice. Dar vom vedea cum va suna acel protocol în forma sa finală şi atunci vom şti mai bine ce facem. Eu zic că din 1 iunie sigur se vor deschide bazele pentru sportivi”, ne-a declarat profesorul Constantin Miclea, antrenor al secţiei de atletism la CSM Arad.

Costul pentru testări, o dilemă

Referitor la testarea sportivilor, Florea a menţionat că din punctul său de vedere aceste cheltuieli ar trebui să fie susţinute de la bugetul de stat. “Deocamdată este vorba despre testarea celor care vor merge în cantonamente. Noi nu avem prevăzute fonduri pentru testele de coronavirus pentru că nu aveam de unde să ştim că e nevoie de aşa ceva. Dar pentru câţiva sportivi vom găsi, spun eu, fonduri ca să le facem testele. La modul general, dacă se va trece la testarea tuturor, eu cred că ar trebui să se aloce fonduri de la stat. Pentru că de acolo vin lucrurile astea, de acolo a venit şi indemnizaţia de 75%. Deci aşa ar trebui să se facă şi cu testele, dar asta e o discuţie prematură”, explică preşedintele FR Atletism, Florin Florea.

 

Facebook Comments