Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității împreună cu cei ai Biroului Siguranța Școlară au desfășurat o activitate de informare în cadrul campaniei ce se desfășoară la nivel național ”Atingeri nedorite”. De această dată, grup țintă au fost elevi și cadre didactice ale Liceului Teoretic ”Gregor Tajovsky” din orașul Nădlac.
Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Campania reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.
„ Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluție și una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecințe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, deoarece doar prin creșterea gradului de conștientizare și inițiative adecvate putem preveni acest act infracțional si reduce numărul victimelor. Măsurile preventive eficiente pot fi implementate mai bine atunci când experți din toate domeniile cooperează, atât între ei, cât și cu restul societății.
În cadrul campaniei, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţăpentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la [email protected] si pe platforma online a organizatieihttps://www.116111.ro/.
„Cazurile de agresiune sexuală, în care copiii au primit Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.
Pe lângă aceste informații elevii au discutat cu polițiștii despre cum să navigheze în siguranță pe internet, fiind îndrumați să discute cu părinții lor atât aspectele plăcute cât și cele mai puțin placute ce apar pe plan școlar sau extra-școlar. Polițiștii au subliniat importanța cunoașterii reciproce și consolidării relației părinte-copil în cadrul familiei, părinții find cei care pot oferi copiilor dragoste, resurse materiale și susținere necondiționată.