Atenție la somonul de crescătorie!

by Cristian Dobre

În general, nutriţioniştii recomandă consumul de peşte săptămânal, deoarece este o sursă excelentă de proteine şi grăsimi sănătoase cu multiple beneficii pentru sănătatea inimii şi a creierului. Însă, este foarte important să verifici de unde provine acel peşte şi dacă este de crescătorie/acvacultură sau pescuit sălbatic.

Documentarul ”Filet! Oh Fish” realizat de Nicolas Daniels arată ce se întâmplă în industria pescuitului, dezvăluind că pe fundul apelor din crescătorie este un reziduu de 15 metri încărcat de bacterii, pesticide, excremente de peşte şi alte substanţe toxice folosite. Vreme de câteva luni s-au investigat crescătoriile de peşte din Norvegia, Suedia, Vietnam şi Danemarca şi s-a constatat că somonul de crescătorie este de 5 ori mai nociv şi mai toxic decât orice alt produs. ”Crescătoriile de peşte din zilele noastre se confruntă cu probleme foarte grave, de la suprapopularea lor până la poluarea cu diverse substanţe chimice şi mutaţii genetice rezultate în urma expunerii peştilor la substanţe toxice”, avertizează Dr. Joseph Mercola, citat de site-ul goodfullness.net

Kurt Oddekalv, activist, ecologist și fondator al organizației Green Warriors of Norway spune că somonul de acvacultură este ”un adevărat dezastru atât pentru mediul înconjurător cât şi pentru sănătatea noastră”.

Ecologistul duce o luptă înverșunată împotriva fermelor ce se ocupă de creșterea artificială a somonului, dezvăluind detalii șocante despre activitatea acestora.

„În Norvegia, situația privind cultivarea peștelui este catastrofală. O fermă mică crește un număr de peste 2 milioane de unități de somon. Peștele se îmbolnăvește, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia.

Însă, acest lucru este tăinuit consumatorilor”, spune Kurt Oddekalv.

O altă problemă semnalată de specialişti în documentar este legată de aşa-numitul păduche de peşte care ameninţă culturile de somon şi pentru care se folosesc diverse substanţe chimice. ”Păduchele între timp devine rezistent la chimicale astfel încît pescarii sunt nevoiți să folosească pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflectă negativ asupra peștilor. 50% din somonul de la ferme se naște cu mutații genetice. Peștii nu pot să închidă gura. Această mutație genetică nu dispare timp de opt generații. Consumatorul cînd vede un pește ca acesta, nu dorește să-l mănânce, însă dacă i se taie capul, nimeni nu observă”, mai spune ecologistul.

”Nu recomand femeilor însărcinate, copiilor şi tinerilor să consume somon de crescătorie. 

Nu se cunoaşte cu exactitate modul în care substanţele chimice folosite în crescătorii pot să afecteze sănătatea lor”,avertizează Dr. Anne-Lise Birch Monsen, biolog cercetător la Universitatea din Bergen, Norvegia.  ea a declarat că substanţele regăsite în somonul de crescătorie au un efect negativ asupra creierului, au fost asociate cu autismul şi afectează metabolismul şi sistemul imunitar.

Potrivit publicaţia Living Traditionally, consumul unei porţii de somon de crescătorie pe lună poate să crească riscul de cancer, din cauza nivelurilor crescute de dioxină şi substanţe cancerigene regăsite în peşte. De asemenea, predispune la inflamaţii în corp despre care se ştie că favorizează apariţia celor mai grave boli, precum cancerul, diabetul, artrita, Alzheimer şi boli de inimă.

 

Sursa: eva.ro

Facebook Comments