Pericolul coronavirusului nu a trecut și pe lângă apă și săpun, folosim în continuare dezinfectant. Toxicologul Radu Țincu a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” când ajung aceste substanțe să ne facă rău și cum să le folosim astfel încât să fie benefice. Mare atenție și la spirt sau la consumul de alcool metilic, care duce la deces.
Dezinfectanții trebuie să îi folosim așa cum este scris pe eticheta lor. Orice dezinfectant folosit în exces poate să afecteze integitatea pielii, să producă alte modificări care se pot transforma în leziuni cutanate. Porblema principală a rezultat din folosirea inadecvată a acestor produse.
Sunt foarte mulți pacienți care au început să bea soluții dezinfectante, să spele legumele și fructele cu aceste substanțe. Trebuie să avem prudență. Dacă de exemplu folosim mult clor în casă iar vaporii nu sunt aerisiți cum trebuie, este foarte posibil să ne infectăm cu clor, ceea ce ne va duce la spital cu probleme de respirație. Dacă lăsăm alimentele mai mult timp în clor, va duce la apariția tulburărilor intestinale.
Ce se întâmplă dacă spălăm alimentele cu clor
– tulburări tranzit intestinal
– modificarea funcției renale
Cei care au băut soluții dezinfectate crezând că îi va proteja, au avut efecte mult mai severe: arsuri de esofag, arsuri de stomac. Nu trebuie să folosim aceste substanțe dezinfectate decât în modul în care este scris pe ambaj și doar atunci când este necesar.
Ce se întâmplă când bem spirt
Orice substanță alcoolică poate să aibă efecte dezastroase. Se poate ajunge la deces din cauza alcoolului metilic, dacă consumăm undeva la 50-60 ml. Nu trebuie să folosim aceste substanțe pentru a le ingera.
Dezinfectantul pentru suprafețe este bine să conțină clor, are un efect destructiv asupra virusului iar pentru mâni este bine să folosim gelurile cu 60-70% alcool. Dezinfectantul pentru mâini nu dăunează, este puțin probabil să avem efecte grave secundare, dar pot apărea iritații sau uscăciunea pielii.