Școala Generală Vladimirescu a fost, luni, 21.01.2019, gazda unor ateliere informativ-preventive pe linia prevenirii fenomenului de tip bullying, a consumului de droguri și alte substanțe, siguranța online. Acțiunea, la solicitarea și implicarea d-nei director Rus Daniela Ioana, a fost organizată de Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Inspectoratul de Poliție Județean Arad, împreună cu DGASPC Arad și Arhiepiscopia Aradului.
Seminarul și dezbaterile au fost coordonate de domnul inspector Sita Bogdan (Poliția Vladimirescu) și Tocan Ciprian (Agent șef adjunct, din cadrul IPJ Arad), cu concursul invitaților : inspector Sorin Roșca (DGASPC Arad) și Arhim. Teofan Mada, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. De asemenea, la eveniment a participat implicativ și Prof. Hălmăgean Cristian din cadrul instituției școlare locale. La acest atelier au fost prezenți elevii și elevele claselor a VIII-a A și B, precum și alți elevi din clasele a VI-a.
În cadrul atelierelor informativ-preventive au fost prezentate filme de specialitate despre dependența de droguri și despre fenomenul de tip bullying.
În cadrul dialogului cu copiii s-a arătat de către vorbitori că drogurile sunt o rană în societatea noastră, care prinde în capcană și în mrejele sale multe persoane. Sunt victime care au pierdut libertatea lor în schimbul acestei dependențe pe care am putea s-o definim „alienatorii”. Drogul este o rană provocată societății noastre, care închide multe persoane într-un vârtej de suferință și alienare personală. Sunt mulți factorii care împing spre dependența de droguri precum excluderea socială, absența familiei, presiunea socială, „propaganda” traficanților, dorința de a trăi noi experiențe euforice. Tinerii sunt primele victime ale drogurilor. Cufundați într-o societate relativistă și hedonistă, primesc propuneri alienante: de la valori, de la o realitate concretă și îndreptată spre deplina realizare de sine.
De asemenea, un domeniu tot mai riscant se revelează spațiul virtual: în unele pagini de pe internet, tinerii, și nu numai, sunt ademeniți și târâți într-o robie din care este greu să se elibereze și care conduce la pierderea sensului vieții și uneori a vieții înseși. Noile generații trăiesc adesea într-un mod „virtual”, unde le este oferit un amplu evantai de posibilități pentru a ajunge la o fericire efemeră, care la sfârșit devine otravă, care corodează. Persoana încet-încet se distruge și împreună cu ea distruge pe toți cei care o înconjoară. Dorința inițială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale.
Biserica, instituțiile civile și de stat, precum și instituțiile școlar-educative sunt angajate realmente pentru a contrasta răspândirea dependențelor mobilizând propriile energii în prevenirea, îngrijirea, reabilitarea și în proiectele de reinserare pentru a reda demnitate celor care au fost privați de ea. Pentru a învinge dependențele este necesară o angajare sinergică, una care să implice diferitele realități prezente în teritoriu în realizarea programelor sociale orientate spre sănătate, spre susținerea familială și mai ales spre educație, legitate și morală. În această perspectivă trebuie să existe o coordonare mai mare a politicilor anti-drog și anti-dependențe ale instituțiilor publice – nu sunt de folos politici izolate – creând rețele de solidaritate și proximitate față de cei care sunt marcați de aceste patologii.
Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial