Atelier de prevenție a victimizării minorilor, la Școala Gimnazială din Zăbrani

by Cristian Dobre

Școala Gimnazială „Adam Müller-Guttenbrunn” din Zăbrani a fost, miercuri, 23.01.2019, gazda unui atelier de informare și prevenție pe linia prevenirii victimizării minorilor și prevenirii violenței în familie, precum și în unitățile de învățământ.

Evenimentul a fost organizat de Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității și Inspectoratul de Poliție Județean Arad, la care a participat reprezentanții DGSPC Arad (prin inspector Sorin Roșca), iar ca invitați speciali Arhiepiscopia Aradului și Asociația Pro Prietenia. Seminarul și dezbaterile au fost coordonate de domnul Tocan Ciprian (Agent șef, din cadrul IPJ Arad), de domnul Groza Marcel (Agent șef adjunct din cadrul PP Zăbrani) cu concursul  invitaților : Luca Vicenti (sociolog, criminolog și scriitor italian, specialist de valoare internațională în fenomenul general al violenței, social-media, internet etc.), și Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, cu binecuvântarea IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. De asemenea, la eveniment au participat  cadre didactice din unitatea de învățământ din Zăbrani (Prof. Miron Marius, Prof. Nicoleta Danciu, Prof. Monica Stoica, Prof. Liliana Palconi și Prof. Gurmai Lavinia). La acest atelier au fost prezenți un număr de 100 de elevi și eleve ai Școli din Zăbrani, care au arătat în dialogul cu invitații o reală deschidere, dar și preocupare și interes.

Aceste ateliere informativ-preventive propun tinerilor noștri programe educative directe și concrete, filme de specialitate, care să dezvolte potențialitățile lor și să educe inima lor la bucuria profunzimii, nu a superficialității. În procesul de ajutor este importantă relația umană, deoarece chemarea la bucurie și la viață în plinătate se situează mereu în cadrul unui context uman cultural și cu relații sociale specifice. Deși prevenirea este drumul prioritar, un factor important îl constituie munca directă pentru reabilitarea victimelor violenței în societate/familie/școală, pentru a le reda autentica bucurie de a trăi, pentru a respecta demnitatea lor personală, pentru ca să nu se simtă discriminate sau stigmatizate, ci primite și înțelese printr-un drum/demers de reînnoire interioară îndreptat spre căutarea binelui. Copiii de orice vârstă nu trebuie să  piardă fascinația de a se bucura de întâlnire, de a merge împreună, de a visa împreună. Și pentru ca această bogăție, mișcată de speranță, să meargă înainte, copiii, atât cei mici, cât și cei mai mari, trebuie să meargă împreună, trebuie să comnunice, trebuie să gândească împreună! În familie se învață/trebuie să se învețe apropierea. Se învață/trebuie să se învețe solidaritatea, se învață/trebuie să se învețe dăruirea, discernământul, asumarea problemelor, unii altora. Dacă se constată că există ceartă, dar, finalmente, să se pună de acord, să discute, să se ierte și să se îmbrățișeze. Familia este prima școală a unui popor și familia consituie acea bogăție pe care o avem noi toți. Familia este aceea care păstrează această bogăție, în familie putem să găsim speranță și în familie putem să avem demnitate. Niciodată, niciodată să nu punem deoparte familia! Familia este piatra unghiulară a construcției unei mari națiuni.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate