ASISTENTA MATERNALA CONDAMNATA LA 14 ANI DE INCHISOARE PENTRU MALTRATAREA A DOI COPII

by Andreea Radu

Fănica Grădinaru, o fostă asistentă maternală din județul Ilfov, a fost condamnată definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 14 ani și 10 luni de închisoare, pentru tentativă la omor calificat și deosebit de grav, rele tratamente aplicate minorului și uz de fals, ea fiind acuzată că a maltratat doi copii pe care îi avea în grijă.

Din această pedeapsă se va scădea perioada în care asistenta s-a aflat în arest preventiv — 5 octombrie 2011 — 11 iunie 2014.

În același dosar au fost condamnați Mitică Grădinaru (soțul asistentei) — 3 ani închisoare, Marinela Constantin (asistentă socială) — 3 ani cu suspendare, Ana Moise (asistentă socială) — 2 ani cu suspendare, Viorica Pandele (asistentă socială) — 3 ani cu suspendare, Maria Popescu (psiholog) — 3 ani cu suspendare, iar medicul de familie Ana Cristina Mitișor trebuie să plătească o amendă penală de 5.000 lei.

Instanța supremă a menținut decizia Curții de Apel București din noiembrie 2013 prin care inculpații trebuie să plătească în solidar cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov suma de 100.000 de euro către partea civilă Pavel Cerasela Andreea și 25.000 euro către partea civilă Manole Marian, reprezentând daune morale.

Judecătorii au mai dispus înlăturarea sechestrului asigurător aplicat asupra bunurilor mobile și imobile aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.

Decizia este definitivă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2007 — 11 decembrie 2009, asistenta maternală Fănica Grădinaru a exercitat acte de violență și cruzimi asupra a doi minori, cu vârste de 4 și 8 ani: i-a băgat cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, i-a lovit cu capul de diferite obiecte, i-a scufundat în cadă, ținându-le capul sub apă, i-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ținându-i dezbrăcați afară.

De asemenea, pe unul dintre copii l-a lovit pe tot corpul cu o bâtă de lemn, l-a opărit, l-a tăiat la buze și la brațul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, provocând infectarea acestora.

Procurorii o mai acuză pe asistentă că nu i-a alimentat corespunzător pe copii, i-a obligat să răspundă la un alt nume și să relateze aspecte nereale privind vătămările suferite și a depus acte false la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov pentru a justifica absența unuia dintre copii de la grădiniță.

Practic, asistenta a pus în pericol viața celor doi minori și le-a afectat dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

Pe de altă parte, asistentele sociale Marinela Constantin, Ana Moise și Viorica Pandele, încadrate la DGASPC Ilfov, au întocmit rapoartele de vizită și de evaluare false, consemnând în mod nereal că au vizitat amândoi copiii la domiciliul asistentei maternale și că starea de sănătate a acestora era bună, rapoartele fiind întocmite fără a vedea minorii.

Totodată, Maria Popescu, psiholog în cadrul DGASPC Ilfov, nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind evaluarea psihologică a copiilor și a asistentei Fănica Grădinaru.

Procurorii arată că în octombrie 2011, profitând de rolul său de psiholog, de tehnicile de manipulare pe care le cunoștea și de faptul că datorită atribuțiilor sale a intrat în contact cu minorii, Maria Popescu l-a intimidat pe unul dintre copii, pentru ca acesta să declare în fața angajaților de la DGASPC Ilfov că nu au fost supuși la acte de violență și cruzimi, oferind astfel un ajutor asistentei maternale prin îngreunarea exercitării urmăririi penale.

Medicul de familie Ana Cristina Mitișor este acuzată de procurori că a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului în scrisorile medicale adresate DGASPC Ilfov și înregistrate la această instituție, referitoare la examinarea minorei și lipsa semnelor de rele tratamente.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments