Artele marţiale pencak silat au fost incluse pe lista patrimoniului cultural al UNESCO

by Andreea Radu

Artele marţiale pencak silat, practicate în Indonezia, au fost incluse pe lista patrimoniului cultural imaterial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), potrivit agerpres.ro.
„Este o onoare să vedem pencak silat recunoscute în această manieră internaţională”, a declarat Anwar bin Sholeh, de 38 de ani, unul dintre practicanţi. Iar „acest lucru ne va motiva să ne păstrăm tradiţiile şi cultura”.
Potrivit legendei, acest stil de luptă a fost creat de o femeie care, după ce a urmărit o confruntare între un tigru şi un şoim uriaş, a imitat tehnica acestora pentru a îndepărta un grup de bărbaţi aflaţi sub influenţa alcoolului.
Dovezi ale existenţei acestei arte marţiale datează din secolul al VI-lea în arhipelagul indonezian. Pencak silat este un termen generic pentru sute de tradiţii de sporturi de combat din Asia de Sud Est, practicate cu diferite arme, cum ar fi cuţite, seceri şi macete.
În ultimii ani, aceste tehnici de luptă au fost utilizate şi în producţia cinematografică, în scene din filme precum cele din franciza ”Star Wars” sau ”John Wicks” (2014).
„Sunt mulţumit că pencak silat nu a fost recunoscut doar la Hollywood”, a declarat un alt practicant, Rian Irawan bin Maswan Hasan.
„Este un stil unic de arte marţiale întrucât nu este folosit doar în scop de auto-apărare şi menţinerea sănătăţii, ci promovează totodată solidaritatea şi fraternitatea între membri”, a mai spus acesta.
Decizia de înscriere a pencak silat în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO a fost luată săptămâna trecută în cadrul unei reuniuni desfăşurate în Bogota, Columbia.
„În plus faţă de dimensiunea sa sportivă, tradiţia pencak silat cuprinde de asemenea aspecte mentale şi spirituale, artistice şi de autoapărare”, a subliniat agenţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.
„Mişcările şi stilurile pencak silat sunt puternic influenţate de diverse elemente artistice, care au la bază unitatea dintre corp şi mişcare, în concordanţă cu acompaniamentul muzical”, a mai precizat UNESCO.
UNESCO a înscris de asemenea echivalentul malaez al acestei practici, le silat, ”o artă marţială de autoapărare şi de supravieţuire cu rădăcini în Malaysia”.

Facebook Comments