Arnaud Donckele, chef-ul restaurantului La Vague d’Or din Saint-Tropez, situat pe coasta mediterană franceză, a fost desemnat maestrul bucătar al anului 2019, datorită gastronomiei sale „poetice”, în ediţia pe 2020 a renumitului ghid Gault et Millau, care va apărea miercuri, informează AFP.
Pentru a marca lansarea celei de-a 50-a ediţii anuale a revistei Gault et Millau, al doilea ghid gastronomic francez (după Michelin), editorii acestei publicaţii au ales un maestru bucătar foarte cunoscut, în vârstă de 42 de ani, deja premiat cu trei stele Michelin şi care găteşte pentru şefii de stat în timpul summiturilor politice organizate în Franţa.
„Este foarte cunoscut”, a declarat preşedintele ghidului francez, Jacques Bally, aflat la prima ediţie după ce Gault et Millau a fost cumpărată de un investitor rus.
Arnaud Donckele afirmă că arta sa gastronomică este „complexă”, dar concepută pentru a fi pe placul tuturor oamenilor.
El a comparat principiul de concepere a preparatelor sale cu „o mâncare scăzută” în care numeroase ingrediente sunt gătite unele lângă altele, pentru a se obţine „chintesenţa gustului împreună”, dar în care poate fi regăsită savoarea nedenaturată a fiecărui element.
La categoria „patiserul anului”, ghidul Gault et Millau a ales să premieze o femeie, Jessica Prealpato, de la restaurantul Alain Ducasse al hotelului Plaza Athenee din Paris, desemnată cel mai bun patiser din lume de publicaţia gastronomică 50 Best. Ea a fost premiată alături de Max Martin de la restaurantul Yoan Conte din Veyrier-du-Lac.
Cei mai buni somelieri ai anului 2019 au fost desemnaţi Laura Vidal de la restaurantul La Mercerie din Marsilia şi Julien Meurillon de la restaurantul L’Arbre din Montpellier.
Un nou trofeu creat de ghidul Gault et Millau, „capodopera anului”, care recompensează, potrivit directorului Jacques Bally, „reuşita colectivă a unui restaurant”, a fost atribuit stabilimentului gastronomic Alain Ducasse Le Louis XV din Monte Carlo, un restaurant premiat cu 3 stele Michelin.
Sursa: agerpres.ro