În ziua praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pentru a prăznui hramul bisericii celei vechi.
Cu acest prilej binecuvântat, Chiriarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în biserica cea veche a mănăstirii (1370), înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, Arhim. Nestor Iovan, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alţi părinţi.
Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Evr. 9; Luca 10 şi 11), a fost intitulat ,,Împlinirea făgăduinţei”, ca jertfă de Dumnezeu bineprimită, adică a celei aduse de Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana prin închinarea Sfintei Fecioare la templul din Ierusalim spre pregătirea pentru misiunea de a deveni Maică a Fiului lui Dumnezeu. Templul Vechiului Testament în alcătuirea sa prefigurează Biserica Mântuitorului, Trupul Său tainic al cărui Cap este. În acest fel Maica Domnului este şi a credincioşilor care alcătuiesc Biserica, călăuzindu-i şi ajutându-i pe calea mântuirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.
La final, în numele tuturor vieţuitorilor şi credincioşilor prezenţi, părintele stareţ Grigorie Timiş, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru slujire la hramul bisericii vechi a mănăstirii şi pentru toată dragostea şi purtarea de grijă faţă de obştea monahală din această străveche vatră monahală, întregului sobor de slujitori și tuturor credincioșilor pentru participare.
Scurt istoric al bisericii vechi
Aceasta este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a sec. XIV, mai precis din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din sec. XIV şi în Ţările Române. Amintim şi faptul că două dintre bisericile mănăstirilor Sfântului Munte poartă acelaşi hram; lucru care ne îndreptăţeşte să evidenţiem legătura acestui străvechi aşezământ monahal din partea de Vest a ţării, cu lumea bizantină. Anul acesta, la Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, s-au împlinit 50 de ani de când Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a fost tuns în monahism în această biserică veche. De asemenea, potrivit Protocolului celor tunşi în monahism în biserica cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a Mănăstirii de obşte a Hodoşului, care a început a se scrie din anul 1857, dintre cei peste o sută de monahi călugăriţi aici, nu mai puţin de 17 au devenit ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Protos. Iustin Popovici