Preluarea personalului SMURD plătit până în prezent de autorităţile locale de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă „soluţia optimă” şi „urgentă” pentru ca cele 30 de echipaje existente în această situaţie la nivel naţional să nu fie în risc de a fi desfiinţate, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, conform agerpres.ro.
„Când am înfiinţat SMURD-ul, au fost două tipuri de echipaje. Un număr mic de echipaje civile a fost cofinanţat de autorităţile locale. Ce înseamnă asta? Că un grup de primării au plătit personalul pe care l-am instruit şi, după aceea, maşină, combustibil, tot, vine de la bugetul de stat, prin UPU sau prin ISU. Începând cu anul ăsta, chiar sfârşitul anului trecut, aceste echipaje civile au început să aibă probleme, primăriile ridicând problema că ele nu mai pot să finanţeze salariile personalului”, a explicat Arafat.
Şeful DSU a precizat că, deja, unitatea de la Podu Iloaiei din Iaşi a fost închisă şi sunt cu probleme alte două din judeţul Arad.
„Încercăm să găsim o soluţie, pentru că şi la Mureş, unde avem şase-şapte echipaje de acest tip, Consiliul Judeţean i-a preluat anul ăsta, dar până la sfârşitul anului. Va trebui găsită o soluţie. Soluţia optimă din punctul nostru de vedere este preluarea personalului la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru trebuie făcut pe baza unui act legislativ şi pe asta lucrăm acum, ca să vedem care este soluţia urgentă pe care o putem să o facem, ca să nu pierdem în jur la 30 de echipaje. Pentru că, în ţară, de acest tip sunt în jur la 30 de echipaje, în mare parte în zonele rurale. Ele se află în judeţele Arad, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi Iaşi. Astea sunt judeţele care au acest tip de echipaje”, a spus Raed Arafat.
El a participat sâmbătă la Alba Iulia la manifestările organizate de Ziua Naţională a Ambulanţei, sărbătorită în 28 iulie.