ARADUL VA EXPORTA TREI MILIOANE DE METRI CUBI DE APA IN UNGARIA

by Andreea Radu

Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare Arad va asigura Ungariei, în acest sezon cald, aproximativ trei milioane de metri cubi de apă pentru irigaţii agricole, provenind din râul Mureş şi transportată printr-un canal, transmite corespondentul Mediafax.

Contractul încheiat în primăvară între ANIF şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes Ungaria prevede transferul unei cantităţi minime de 1,5 milioane de metri cubi de apă, însă, având în vedere nevoile fermierilor din ţara vecină, se estimează că vor fi livraţi aproximativ trei milioane de metri cubi.
Potrivit contractului, apa va fi plătită de partea ungară la un preţ de 28,6 euro pentru mia de metri cubi transport, preţ care a crescut uşor în fiecare an, în 2009 fiind de 25,96 euro. Preţul include doar transportul, iar la acesta se adaugă o sumă plătită către Apele Române.
Apa este pompată din municipiul Arad, prin canalul Mureşel, pe o distanţă de 36 de kilometri.
„Am semnat un contract pentru o cantitate mai mică pentru a ne asigura că putem să o livrăm, pentru că nu ştim care va fi debitul Mureşului în timpul verii. În aprilie am mai livrat 620.000 de metri cubi, însă cantităţile vor creşte de acum, când precipitaţiile vor scădea şi va fi nevoie de irigarea terenurilor”, a declarat, joi, corespondentului Mediafax Mircea Purcaru, directorul ANIF Arad.
Apa transportată în Ungaria este folosită în sectorul agricol, pentru irigarea a 6.000 de hectare de terenuri din apropierea graniţei cu România. Autorităţile ungare au creat în ultimii ani un sistem de canale dalate sau protejate cu folie, pentru a reduce pierderile de apă de pe traseu.
„Apa din Mureş ajunge oricum în Ungaria, însă zona în care livrăm noi e departe de râu, cea mai scurtă distanţă fiind de la Arad pentru a se pompa”, a adăugat Purcaru.
Banii câştigaţi anual din livrările de apă din Mureş către ţara vecină sunt folosiţi pentru întreţinerea instalaţiilor de pompare şi a canalului din România, dar reprezentanţii ANIF spun că rămâne un mic profit.
Cea mai mare cantitate a fost livrată în 2007, fiind vorba de peste 5,6 milioane de metri cubi de apă, în timp ce media anuală este de trei milioane de metri cubi.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments