În perioada 28-30 iunie, la invitația Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a Județului Arad, președintele ConsiliuluiJudețean, dl. Iustin Cionca, a întreprins o vizită în Regiunea Veneto (Italia), alături de dl. Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad.
Scopul deplasării l-a reprezentat reînnodarea relațiilor dintre cele două unități administrative, în condițiile în care Veneto a fost unul dintre primii parteneri externi ai Aradului, iar oamenii de afaceri din Verona și instituțiile veroneze au realizat proiecte importante în municipiul și județul Arad, încă din primii ani de după revoluție.
Delegația din Arad a participat la o întâlnire în cadrul Terminalului Intermodal ZAI, de unde va pleca, la toamnă, spre județul Arad, un tren de marfă cu destinația Terminalul Railport Curtici. Acest tren va circula cu o frecvență de trei ori pe săptămână și vizează schimbul de produse în ambele sensuri. Este una dintre cele mai importante legături directe dintre Arad și Verona, respectiv România și Italia. Delegația arădeană a discutat despre modul de funcționare al acestei legături, condițiile de rentabilitate și susținerea administrativă a proiectului, din partea Consiliului Județean și a Camerei de Comerț.
„Vizitele noastre la conducerea administrativă și la mediul de afaceri au fost intermediate de dl. Paolo Lorenzi, consilierul meu la CCIA. Am avut întrevederi foarte importante, cu oameni de afaceri care au investit la Arad și continuă să activeze pe piața românească. Am vorbit despre oportunitățile pe care următorul ciclu european de finanțare le oferă, în special în agricultură, unde sunt interesați majoritatea celor cu care am discutat. Dar un interes deosebit am întâlnit și față de proiectele turistice ale Aradului, față de agroturism. Există o imagine foarte bună a județului nostru în Regiunea Veneto, și în Verona, în special. Cea mai mare minoritate din Veneto este cea română, iar faptul că 168 de investitori din Verona au firme la Arad contribuie la o bună cunoaștere reciprocă. Am avut o întâlnire foarte utilă cu reprezentanții investitorilor mici și mijlocii, care cunosc foarte bine situația de la Arad, au și investiții aici, și se vor implica în realizarea de cursuri comune pentru mediul de afaceri, în vederea înțelegerii mai bune a oportunităților europene. Faptul că am avut întrevederi și cu conducerea Camerei de Comerț și a Centrului Expozițional Verona Fiere a deschis un orizont de colaborare mai larg, pentru târgurile arădene, dar și pentru participări arădene la evenimente din Verona”, a declarat președintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici.
Președintele Consiliului Județean Arad a insistat asupra legăturilor administrative create între cele două unități administrative. „Am avut consultări cu primari din zona Valpolicella (probabil cea mai importantă Podgorie a Italiei), cu președintele Consiliului Județean Verona, și am stabilit realizarea unor înfrățiri cu localități din județul Arad. Le-am spus că nu ne gândim la înfrățiri de genul „fratele mai mare îl ajută pe fratele mai mic”, ci la o relație din care fiecare să dobândească experiență și, de ce nu, finanțări europene pentru dezvoltare locală. Am avut 12 întâlniri în cele trei zile, după un program extrem de intens. Am văzut modele pe care ni le dorim aplicate și la Arad, dar nu în forma în care funcționează în Italia. Mă gândesc, în primul rând, la piețe de en-gros pentru legume și fructe și la încurajarea asocierii dintre producători. M-am întâlnit și cu conducerea Aeroportului, am propus o colaborare cu Aeroportul Internațional Arad și am pus bazele unei relații pe care mi-o doresc dezvoltată în viitor”, a declarat Iustin Cionca.
„Eu lucrez de peste 25 de ani cu parteneri din Arad. Am fost în echipa care, împreună cu dl. Remus Tănase, a pus bazele actualului complex expozițional al Aradului. În urmă cu mai bine de un deceniu și jumătate, relațiile dintre Arad și Verona s-au răcit, datorită instabilității politice de la nivel național. Ar fi trebuit realizat la Arad un terminal intermodal, au existat toate avizele, dar s-a schimbat guvernul și s-a renunțat la proiect. Asta i-a determinat pe italieni să se concentreze mai mult pe relațiile personale consistente decât pe cele instituționale, care nu au funcționat corespunzător”, a declarat Paolo Lorenzi, consilier al președintelui CCIA Arad.
Directorul executiv al Direcției de Comunicare și Strategii a Consiliului Județean, Andrei Ando, participant la delegația de la Verona, a subliniat: „Astăzi, Aradul este o mică Italie, cu peste 1500 de italieni care vin de cel puțin trei ori pe an în vizită la firmele de aici sau la cei aprox. 1000 de studenți italieni care studiază la Arad. Sunt 470 de pensionari italieni stabiliți în Arad, iar asta nu este întâmplător! Proiectele pe care le vom dezvolta în perioada următoare vor viza o relație mai apropiată cu această comunitate.”
În cadrul vizitei oficialilor arădeni s-au stabilit și schimburi culturale și sportive, președintele Consiliului Județean oferind taberele de la Căsoaia și Moneasa pentru rezidențiate artistice și cantonamente sportive, urmând ca arădenii să beneficieze și ei de o ofertă similară la Verona.