Aradul intră sub COD ROȘU de caniculă

by Dana B.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare cod roșu de caniculă pentru zilele de vineri și sâmbătă (4 si 5 august), care vizează 12 județe din jumătatea de vest a țării, unde se vor semnala temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. 

Potrivit meteorologilor, vineri (4 august)și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 si 84 de unități.
În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timisâș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, unde va fi cod roșu, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 si 42 de grade.

Ce prevede  ordinul nr. 823 în legătură cu Codul Roşu:

În situaţiile în care sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, Administraţia Nationala de Meteorologie emite atenționare sau avertizare meteorologică, după caz, în care se prezintă succint fenomenul, intensitatea, zonele care pot fi afectate, momentul probabil al începerii acestuia şi durata.

Codul Roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

De asemenea, la Art. 11, se precizează:

“Consecinţele (efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul caniculei pot fi următoarele:

1. Cod Portocaliu:

a) creşterea temperaturii poate pune în pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele care suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate;

b) atenţie suplimentară pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber.

2. Cod Roşu:

a) sunt afectate toate persoanele, chiar şi cele cu o stare de sănătate bună;

b) creşterea temperaturii poate pune în mare pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele care suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate;

c) atenţie maximă pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber.”

Potrivit ANM, în conformitate cu standardele OMM (cuprinse in Guide to Meteorological Instruments and Methods of Observation), “masurarea temperaturii aerului se realizeaza cu termometre clasice sau senzori speciali. In general, instrumentele de masurare a temperaturii aerului sunt amplasate la inaltimea de 2m fata de suprafata solului. Pentru protejarea acestor instrumente si in scopul obtinerii unor date fara erori, sunt utilizate adaposturi meteorologice special confectionate care au rolul de ecrane de protectie impotriva radiatiei mediului inconjurator (cladiri, drumuri asfaltate etc). Adapostul meteorologic este astfel conceput încat sa permita libera circulatie a aerului în jurul termometrului“.

În consecinţă, nu contează disconfortul unui om care este supus la “radiația mediului înconjurător (clădiri, drumuri asfaltate etc)”, ci doar ce arată instrumentul de măsurare, la 2 metri înălţime deasupra solului.

Ce implică instituirea Codului Roșu pentru populație:

Cod Roşu ar însemna reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi. Sau alte obligaţii pentru angajatori. Pe scurt, cheltuieli şi pierderi.

Angajatorii sunt obligaţi prin lege, în perioadele cu temperaturi extreme, când termometrul depăşeşte 37 grade Celsius sau în condiţii de umiditate mare, care pot fi echivalente cu aceste valori, să distribuie salariaţilor apă minerală, câte 2 – 4 litri de persoană/schimb şi să le asigure condiţiile minime necesare menţinerii sănătăţii. Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri, potrivit normelor Ministerului Muncii.

!!! Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

 

Facebook Comments