Ieri a fost lansată la Arad o carte care evocă evenimentele din urmă cu o sută de ani: „Arad. Antecamera României Mari”, autorii fiind dr. Mihalea Ozarchevici și dr. Andrei Ando. „Administrația județului Arad, la nivelul Consiliului Județean, al Primăriei Municipiului Arad și primăriilor din județ, a organizat evenimente, începând cu luna noiembrie a anului trecut, prin care evocăm rolul Aradului în cel mai important episod al istoriei noastre moderne. Astăzi, inclusiv prin lansarea volumului «Arad. Antecamera României Mari», scris de doi colegi de-ai noștri, de la Consiliul Județean Arad, continuăm ceea ce am început – să consolidăm respectul față de istoria și de prezentul Aradului. Nu în ultimul rând, faptul că în sărbătorirea Centenarului sunt implicate majoritatea instituțiilor arădene de cultură, dar și din administrație, din cultele religioase, ne arată o solidaritate la nivel local, instituțional și pe plan individual, solidaritate pe care îmi doresc să o cultivăm și pe viitor, pentru că ea este cheia reușitelor Aradului! Vă felicit pe toți cei implicați în această frumoasă sărbătoare, pe cei care v-ați asumat să vă puneți numele pe coperta unei cărți care ne va supraviețui, pe dvs., cei care ați venit să fiți alături de autorii volumului și de administrația locală în această zi de sărbătoare. Vă mulțumesc și dvs., prietenii noștri din Republica Moldova, din Raioanele Ungheni și Ialoveni, care ați veni de la o distanță de o mie de kilometri să serbăm împreună sărbătoarea Aradului și a României!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Lansarea volumului a avut loc, simbolic, în Sala „Iuliu Maniu”, unde cu o sută de ani în urmă, chiar la acea oră, începeau tratativele româno-maghiare pentru viitorul Transilvaniei. În evenimentul desfășurat sub egida Consiliului Judeţean Arad, și-au dat concursul Filarmonica Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Biblioteca A. D. Xenopol, Complexul Muzeal Arad și cele două universități arădene. O impresie deosebită a făcut-o Garda de Onoare de la Alba Iulia, care a dat onorul arădenilor din public. La final, actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” au reconstituit momente istorice din proximitatea Marii Uniri. Autorii volumului au declarat că au ales ca titlu „Antecamera României Mari” pentru că așa cum antecamera este o cameră de precombustie care alimentează cu combustibil un motor și îl pune în funcțiune, Aradul poate fi considerat o cameră de precombustie care a alimentat si alimentează România.
Manifestările dedicate zilelor de 13-14 noiembrie 1918 vor continua și miercuri, prin oferirea unor distincții celor care, din 1990 până în prezent, s-au implicat în viața administrativă a județului și municipiului.