Aproximativ 7.000 de arădeni urmează să fie testaţi pentru COVID-19 printr-o finanţare de 100.000 de dolari, în cadrul unei cercetări internaţionale la care sunt folosite calculatoare Google ce vor emite, în baza unor algoritmi, predicţii de mare precizie cu privire la riscul de infecţie într-o comunitate.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Horea Timiş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Instituţia Prefectului Arad, că judeţul a intrat în acest proiect internaţional pentru că a fost „în linia întâi”, ca urmare a existenţei celor mai aglomerate puncte de trecere a frontierei de la graniţa de vest a ţării.
„Totul a început de la o conversaţie cu un arădean care lucrează la Google. El a propus să facem ceva pentru Arad şi ne-am apucat să scriem proiectul de finanţare, iar DSP Arad a devenit partener. (…) Specialiştii implicaţi în proiect vor determina, cu ajutorul unor sisteme de analiză a datelor bazate pe ‘machine learning’, cât de eficiente sau relevante sunt normele actuale. Se foloseşte inteligenţa artificială, folosim calculatoare de la Google, prin partenerii noştri, prin care facem nişte calcule matematice de predicţie”, a spus Horea Timiş.
El a precizat că cei aproximativ 7.000 de arădeni care vor intra în cercetare sunt din categorii socio-profesionale cu risc, iar testele se vor face prin procedura colectivă „pooling”.
Proiectul este derulat la nivel internaţional de „X Prize Pandemic Alliance”, iar rezultatele cercetării din Arad vor fi corelate cu cele provenite din alte zone ale lumii unde sunt realizate studii similare.
Conform şefului DSP Arad, pe baza tuturor datelor adunate din lume, partenerii internaţionali vor dezvolta o aplicaţie care îi poate atenţiona pe utilizatori care este riscul să se contamineze într-o anumită zonă.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă, prezent în aceaşi conferinţă de presă, a spus că „această cercetare este complementară celor făcute de Guvernul României, nu se intră în nicio concurenţă”.
Falcă a explicat că rolul său în proiect este de a face lobby şi nu va face parte din grupul celor testaţi.