Lipsa de solidaritate manifestată de Uniunea Europeană față de Italia în plină situație de urgență pentru COVID-19 a sporit numărul italienilor care ar vota în favoarea Italexit. Conform unui sondaj realizat de Tecnè Poll, nemulțumirea Italiei față de Bruxelles a crescut dramatic. În fața unei ipotetice alegeri între „remain” și „leave”, adică a rămâne sau a ieși din Uniunea Europeană (UE), așa cum a făcut Regatul Unit, descoperim că 49% dintre italieni ar vota pentru ultima opțiune, potrivit Il Giornale, citat de Rador.
Italienii care sunt în favoarea „remain” ar fi în jur de 51%. O majoritate foarte mică, de doar două procente. Totuși, alte date trebuie să ne facă să reflectăm. Față de ultimul sondaj din noiembrie 2018, numărul celor care sunt împotriva ieșirii din UE a scăzut cu 20%. Pe scurt, în fața unui posibil referendum privind permanența Italiei în UE, electoratul este din ce în ce mai împărțit. Revenirea făuritorilor „leave” are totuși cauze foarte specifice.
Tratamentul pe care anumite state europene îl rezervă Romei nu a trecut cu siguranță neobservat. Este suficient să ne gândim la jocul dublu pe care îl duce mai departe Germania, la duritatea Olandei și, mai în general, la alegerile economice duse mai departe de așa-numitul „front riguros”. Obiectul litigiului dintre „frontul riguros” și „frontul anti-riguros”, din care face parte și Italia, este așa-zisul „modus operandi” pentru gestionarea crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus.
Italia făcea presiuni (și se pare că va continua să facă acest lucru) pentru Eurobonds, în timp ce Berlinul și Haga nu intenționează deloc o asumare mutuală a datoriilor. Contra-propunerea lor se oprește la Mecanismul European de Stabilitate (MES), pentru a fi utilizat în format „light” doar pentru a acoperi cheltuielile medicale. Rigiditatea continuă, dar crește nemulțumirea italienilor. Antipatia unei bune părți a italienilor față de Bruxelles nu este cu siguranță o noutate.
De foarte mulți ani, Italia este tratată de UE cu dispreț, dar astăzi, în aceste zile foarte complicate, în care cooperarea dintre țările membre ar fi de dorit, mulți se așteptau la o schimbare. Nu a fost așa, și probabil nu va fi așa. Într-o atmosferă tensionată, Angela Merkel și Mark Rutte, respectiv liderul Germaniei și al Olandei, au lămurit că interesele naționale primează în fața solidarității europene.
Morala poveștii: Italia și, odată cu ea, întregul „front anti-riguros”, trebuie să se resemneze. Pe italieni, o astfel de atmosferă începe să îi deranjeze. Iată de ce nemulțumirea față de Bruxelles crește zi de zi.