Bacalaureatul pierde teren în mediul rural. Aproape jumătate dintre cei înscriși la probele scrise nu au obținut media 6 pentru a promova examenul maturității. În județul Harghita, testarea la limba și literatura română le-a pus probleme candidaţilor astfel că în multe licee niciun elev nu a trecut examenul. Deși ne lăudăm cu cea mai ridicată rată de promovare din ultimii 14 ani, datele sunt îngrijorătoare. Din numărul elevilor înscriși în clasa I, acum 12 ani, mai puțin de jumătate au luat anul acesta BAC-ul, scrie tvrinfo.ro.
În județul Harghita sunt 5 licee unde rata de promovare a Bacalaureatului este zero. La Liceul „Boros Fortunat” din Zetea, dintre cei 23 de candidați înscriși la examen, niciunul nu a reușit o medie de cel puțin 6.
Unitatea de învățământ mai are o singură serie de elevi care va da Bacul anul viitor. Restul claselor sunt toate de învățământ profesional, tocmai din cauza rezultatelor slabe din ultimii ani la examenul maturității.
Harghita este al doilea județ cu cea mai mica rată de promovare la Bacalaureat. Aici, 36,5 % dintre elevi nu au reușit să obțină medie de trecere.
Cele mai slabe rezultate sunt, însă, în județul Ilfov. Aici, aproape 40% au picat.
Deși au rezultate bune, alte județe au procente de reușită mai slabe decât în anii trecuţi. Un exemplu este Timiș, care avea anul trecut 82,1 % rata de succes și acum are cu 4 procente mai puțin.
La nivel național, peste 47% dintre candidații din mediul rural înscriși la examen au picat. Cei mai mulți sunt de la profilul tehnologic.
La fel ca anul trecut, liceele cu 0% rata de promovare a bacalaureatului sau cu un singur elev promovat nu mai pot propune, din toamnă, cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a.
Inspectoratele școlare vor monitoriza toate aceste unități de învățământ. Pe 19 august încep probele scrise din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat.
Aproape jumătate dintre cei înscriși la probele scrise la Bacalaureat în mediul rural nu au obținut media 6
Facebook Comments