În ultimii cinci ani, aproape 14.000 de consumatori de droguri prinși cu stupefiante asupra lor au scăpat, deși au comis o infracțiune pedepsită de Codul Penal. Printre ei se numără și Vlad Pascu, tânărul care a produs accidentul din 2 Mai soldat cu moartea a doi studenți, scrie b1tv.ro.
Consumatorii de droguri scapă, deși comit o infracțiune
„Sunt foarte multe cazuri când persoanele sunt depistate cu cantități infime de droguri: urme de droguri pe o folie, o țigară… ca și cantitate ne referim la ceva infim: 0,005, 7 grame. Și se apreciază că nu e o infracțiune atât de gravă, dat fiind cantitatea foarte mică care este găsită asupra consumatorului și se consideră că nu mai e nevoie să fie urmărit penal”, a declarat avocatul Andrei Lazăr, pentru Pro TV.
În fiecare an, circa 2.000 – 3.000 de persoane, majoritatea tinere, sunt prinse cu droguri asupra lor și li se fac dosare penale, dar de multe ori nici nu mai ajung în instanțe. Asta deși legea prevede închisoarea de la trei luni la doi ani sau amendă.
Singurii consumatori de droguri care sunt trimiși în judecată sunt cei prinși de poliție la volan. Dar chiar și în aceste cazuri pedepsele sunt, de cele mai multe ori, cu suspendare.
„Se poate pune problema unei revizuiri a acestei legislații în ceea ce privește consumul de droguri. Însă, categoric, infracțiunea de consum de droguri este mult mai puțin gravă decât traficul de droguri propriu-zis. Dar noi trebuie să combatem cauza care determină acest consum. Cauza este introducerea pe piața românească. Aceste droguri nu le aduc păsările”, a mai spus avocatul Andrei Lazăr.
Aproape trei sferturi din cele peste 30.000 de dosare aflate în anchetă la DIICOT anul trecut vizau traficanții de droguri. Peste o tonă de droguri au fost confiscate, aproape jumătate fiind de mare risc. În ultimii trei ani, aproape 6.000 traficanți au fost trimiși în judecată, unii recunoscându-și faptele.
De ce a scăpat Vlad Pascu de vechile dosare penale
Amintim că Vlad Pascu, tânărul care a provocat accidentul mortal din 2 Mai fiind la volan sub influența drogurilor, a mai avut în trecut două dosare penale tot pentru deținere de droguri.
Potrivit datelor publicate de DIICOT, primul dosar a fost clasat deoarece Pascu încă nu împlinise 14 ani, deci nu putea răspunde penal, iar al doilea pentru că procurorii au considerat că „nu există un interes public în urmărirea faptei”.
DIICOT a mai precizat că, printr-o ordonanță emisă pe 21 decembrie 2022, s-a dispus evaluarea tânărului de către specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.