Aproape 1.500 de localități din România, fără internet fix de mare viteză

by Florian Popa

În România sunt 1.476 de localități în care oamenii nu au acces la nicio rețea de internet fix de mare viteză (viteză de download de minim 100 Mbps), potrivit datelor oficiale disponibile la acest moment, iar statul verifică acum aceste informații, pentru a demara investiții cu fonduri de 94 milioane de euro din PNRR.
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat recent o consultare publică pentru a verifica, la nivel de localitate, informațiile pe care le deține cu privire la acoperirea teritoriului României cu rețele publice de internet fix, scrie hotnews.ro.
Motivul? Unul dintre obiectivele asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este asigurarea posibilității de acces la cel puțin o rețea fixă de bandă largă ultrarapidă (viteză de download mai mare de 100 Mbps) pentru toți utilizatorii finali.
În acest scop, România are alocate prin PNRR fonduri de 94 milioane de euro pentru implementarea unei scheme de sprijinire a locuitorilor aflați în special în zonele albe (fără rețele de internet).
Ce știe statul acum: Aproape 1.500 de localități sunt lipsite de rețele de internet fix
La solicitarea HotNews.ro, ANCOM a comunicat că potrivit datelor deținute și supuse consultării publice în această perioadă, în România există 2.040 de localități neacoperite sau acoperite cu rețele care permit viteze de descărcare – „download” mai mici de 100 Mbps, astfel:
– 102 localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă rapidă (viteză de „download” cuprinsă între 30 Mbps și 100 Mbps);- 462 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);- 1.476 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă.
„Lista acestor localități poate suferi modificări în urma rezultatelor consultării publice, în care orice persoană care deține informații pertinente și constată inadvertențe între datele prezentate este invitată să transmită informații.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Facebook Comments