Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, instituţie care a emis avizul de mediu pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, atacat apoi în instanţă de un ONG din Satu Mare, precizează că în ariile protejate, precum situl Natura 2000, se poate construi în anumite condiţii, iar în cazul proiectului de la Pilu – Grăniceri s-au parcurs toate etapele legale.
Contactată marţi de AGERPRES, conducerea APM Arad a făcut precizări în legătură cu avizul de mediu emis pentru investiţia de 800 de milioane de euro anunţată pe teritoriile administrative ale comunelor Pilu şi Grăniceri, proiect blocat în instanţă de un ONG.
Directorul interimar al instituţiei, Nicoleta Potrea, a declarat că în faza de proiect a fost emis avizul de mediu, fiind necesară schimbarea destinaţiei terenului din arabil în construcţii, iar ulterior a fost emis actul deciziei de încadrare care stă la baza autorizaţiei de construire.
„Pentru că a fost vorba de o suprafaţă atât de mare din sit Natura 2000, nu am tratat superficial problema, ci am mers la faza de aviz de mediu pe procedură completă, atât cu raport de mediu, cât şi cu studiu de evaluare adecvată pentru speciile pentru care este desemnat situl, studiu realizat de experţi atestaţi în baza Ordinului 19/2010”, a spus Nicoleta Potrea.
Ea a explicat că toată procedura a fost mediatizată în termenele legale, prin anunţuri repetate în presă.
„Pe parcursul procedurii emiterii avizului de mediu nu am avut nicio contestaţie, observaţie din partea publicului, fie ONG-uri, fie persoane fizice sau juridice. La dosar există şi avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate”, a subliniat Potrea.
Conform sursei citate, la finalul procedurii deciziei etapei de încadrare, acest ONG a depus observaţii şi comentarii.
„Am ţinut cont de ele, am reluat şedinţele etapei de procedură, am adus la cunoştinţa titularului de plan observaţiile, a venit cu argumentări şi, în final, am emis actul deciziei etapei de încadrare. Această societate (ONG-ul din Satu Mare – n.r.) nu a fost mulţumită de rezoluţiile noastre şi a considerat necesar că trebuie atacate în instanţă, ceea ce a şi făcut. La Tribunalul Satu Mare, procesele au fost pierdute de această societate, făcând recurs la Bihor, unde procesul este pe rol”, a spus directorul interimar al APM Arad.
Nicoleta Potrea a subliniat că în situl Natura 2000 nu sunt interzise investiţiile.
„Dacă vă uitaţi în situl Natura 2000, sunt localităţi întregi, se derulează activitatea de agricultură, până la urmă şi aceasta este o activitate. Nu am interzis cultivarea terenurilor pentru că suntem în situl Natura 2000. Dacă este un sit, nu înseamnă că acolo nu se întâmplă nimic”, a spus Potrea, care a precizat că în aceste arii protejate se pot realiza proiecte luându-se măsuri pentru protejarea speciilor, „astfel încât să existe o armonie între sit şi activitatea respectivă”.