Anul 2017 poate fi declarat „anul cinematografiei“ în municipiul Arad, toate cele trei cinematografe preluate de Primăria Arad de la RADEF și modernizate, începând să funcționeze constant pe parcursul anului.
Programul de revitalizare a cinematografelor arădene a fost inițiat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene susţinută de Primăria Municipiului Arad.
Cel mai frecventat cinematograf în anul 2017 a fost Cinematograful „Arta“ unde au fost organizate 53 de proiecții de filme, dar și sesiuni de întâlniri cu regizori și actori, la care au participat peste 7.700 de spectatori. Pe lângă proiecțiile săptămânale, la Arad au fost organizate pentru prima dată Les Films de Cannes a Arad și Zilele filmului francez care s/au bucurat de un real succes. De asemenea, au continuat proiecțiile în cadrul Zilelor filmului maghiar, Kinodiseea, Carvana Docuart.
Pe locul al doilea în preferințele arădenilor a fost cinematograful din cartierul Grădiște unde au fost proiectate zece filme pentru copii la care au participat peste 1.200 de spectatori.
De asemenea, la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai au fost organizate șase proiecții, pe lângă locuitorii din cartier fiind invitați să participe elevii de la Școala Gimnazială „Frații Neuman“, dar și persoane de la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane vârstnice de pe Calea Bodrogului. La Cinematograful „Solidaritatea“ din Gai, proiecțiile au fost vizionate de aproximativ 500 de persoane.
Centrul Municipal de Cultură Arad va continua, în anul 2018, organizarea de proiecții de filme la cele trei cinematografe. Programul de la Cinematograful Arta va cuprinde mai ales filme românești și europene, dar nu numai. Arădenii pot profita în continuare de această ocazie pentru a viziona la cinema filme care nu beneficiază de distribuție în rețelele cinematografice din Arad. Pe lângă premierele arădene ale unor filme românești și europene, respectiv filme prezente în circuitul festivalier european, la cinema se vor proiecta filme animate, documentare, dar și filme importante din istoria cinematografiei.
La Cinematografele din cartierele Grădiște și Gai vor fi organizate proiecții de filme de animație, precum și un festival de film pentru copii. De asemenea, vor fi organizate cu predilecție proiecții pentru grupurile vulnerabile din municipiul Arad.
Totodată, în planurile Centrului Municipal de Cultură Arad se află organizarea în sezonul estival de proiecții de film în aer liber în grădinile de vară ale cinemografelor, în pacuri și piațete.
Cinematograful „Arta“
Situat în municipiul Arad, în strada Vasile Alecsandri, la nr. 2, Cinematograful „Arta” este alcătuit din două săli de cinema. Sala mare, situată la parter, are 249 de locuri iar sala mică, situată la etaj, are 40 de locuri. Grădina de vară are o capacitate de 400 de locuri.
Construit în 1924 Cinematograful „Arta” este printre primele cinematografe de artă din România care a fost renovat în totalitate.
La inaugurare cinematograful s-a numit Cinema „Central”, după perioada interbelică odată cu instaurarea regimului comunist titulatura i-a fost schimbată în Cinematograful „Tineretului” .
Ultima titulatură a Cinematografului „Arta” indică preocuparea mediului cultural local pentru difuzarea numeroaselor filme artistice începând cu anii `90.
În anul 2011, Primăria Municipiului Arad a preluat clădirea cinematografului „Arta” de la RADEF România, iar în anul 2014 a început reabilitarea acesteia. Primul eveniment organizat la Cinematograful „Arta” după ce a fost modernizat a fost prima ediție a Festivalului de film documentar fARAD.
Totalul investițiilor și dotărilor realizate la Cinematograful „Arta” de către Primăria Arad este de 934.598 lei.
Cinematograful „Solidaritatea“ din Gai, redeschis după 22 de ani
Cimenatograful „Solidaritatea” este situat în municipiul Arad, în strada Codrului, la nr. 4/2, este sectorizat în sală de cinema, hol acces, sală de asteptare, birou și grupuri sanitare. Etajul este compartimentat în mai multe încăperi, inclusiv o lojă pentru vizionarea spectacolelor.
Sala de cinema are 80 de locuri iar loja de la etaj 30 de locuri.
Clădirea Cinematografului „Solidaritatea” a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu și a funcționat ca și cinematograf până în anul 1995, în această locație fiind proiectate, în perioada 1929 – 1930, filme mute iar în anul 1933 primul film sonor românesc „Insula Șerpilor”.
În anul 2011 este preluat de Primăria Municipiului Arad de la RADEF România și reabilitat.
Suma totală care cuprinde reabilitarea și dotarea Cinematografului „Solidaritatea” este de 1.185.801 lei.
Cinematograful din Grădiște, cinematograful copiilor
Cinematograful din Grădiște este situat în municipiul Arad, în strada Petru Rareș, la nr. 25.
Sala de cinema cu 120 de locuri se află la parter. Cinematograful este sectorizat în sală de cinema, hol acces, birou, casă de bilete, două grupuri sanitare, magazie și vestiare. Etajul este compartimentat în sală de proiecție și grup sanitar.
Grădina de vară are o capacitate de 120 de locuri.
Construit în anii 1920 – 1930, cinematograful din cartierul Grădiște a fost cunoscut ca Cinematograful CFR, fiind închis în anul 1990 de RADEF Româmia.
Clădirea cinematografului a fost preluată de Primăria Municipiului Arad în anul 2011, iar în 2016, în urma unui proiect de investiții, a fost redeschis.
Suma totală care cuprinde reabilitarea și dotarea Cinematografului „Grădiște” este de 1.424.704 lei.