Pentru a evita blocarea arterelor, pentru a tine diabetul sub control si pentru a ne proteja de coleserolul “rau” este esential sa adoptam un program nutritional special in acest sens. Dieta mediteraneana este ideala impotriva colesterolului, reduce cu pana la 25% riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Modereaza grasimile “saturate”. Consumate in exces, favorizeaza cresterea nivelului de cholesterol LDL.
- Mezelurile: mai putin de 150g pe saptamana si de preferinta sunca alba (mult mai slaba decat restul);
- Carne: mai putin de 500g pe saptamana. Bucatile cele mai slabe: friptura de vita, escalop de vita, file de porc. Si carnea de pasare este foarte buna;
- Fripturi: maxim o data pe saptamana;
- Untul: rezervat pentru sandwich-ul de dimineata;
- Branza: in jur de 30-40g pe zi, de completat cu iaurt sau alte lactate proaspete;
Mizeaza pe grasimi “nesaturate”. Grasimile nesaturate permit reducerea nivelului de coleserol rau.
- Uleiul de masline: in jur de 1-2 linguri pe persoana;
- Fructe cu coaja: un pumn mic zilnic. Migdale, nuci, alune, fistic, bogate in Omega 9;
- Ulei de rapita si de nuci: in total 4-5 linguri pe zi pentru a beneficia de aportul zilnic de Omega 3 esentiale (efect preventiv in privinta trombozei);
- Peste gras: de doua ori pe saptamana. Hering, macrou, sardine…excelenti pentru sanatate;
- Ulei de floarea-soarelui, de susan si de seminte de struguri: de limitat si de evitat pe cat posibil. Omega 6 continute de aceste tipuri de ulei pot da nastere unor compusi pro-inflamatorii;
Limiteaza produsele industriale transformate. Produsele industriale contin cel mai adesea ulei de palmier, bogat in grasimi saturate sau ulei de floarea-soarelui care are un continut prea ridicat de Omega 6. Incearca pe cat posibil sa gatesti in casa sis a limitezi produsele semi-preparate. Alege produsul care contine cele mai putine grasimi nesaturate si aditivi.
Mizeaza pe produsele vegetale. Contin un numar important de fibre, unele solubile, ceea ce permite reducerea nivelului de cholesterol LDL, captand o parte din grasimi in tubul digestive dar si fitosteroli care contribuie la reducerea asimiliarii colesterolului si nutrienti antioxidanti, vitamina C si E, beta-caroten, polifenoli…care contribuie la prevenirea aterosclerozei.
- 5 fructe si legume pe zi;
- Fructe uscate: de 2-3 ori pe zi, datorita proteinelor bune pe care le contin;
- Produse cerealiere integrale: paine de secara, paine cu cereale, cu orez brun. Continutul lor de fibre este de 2-3 ori mai ridicat decat in cazul produselor raf