Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a sesizat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu privire la pericolul ca Aradul să piardă proiectul de „Extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad“, din cauza demersurilor interimarului Adrian Ţolea, de la CJA, care a propus modificarea sistemului de management de la Compania de Apă.
Într-o adresă transmisă vicepremierului Vasile Dâncu, preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, arată că modificările propuse de interimarul Ţolea la Compania de Apă încalcă prevederile legale, mai precis Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, dar şi condiţiile „in house” impuse de Comisia europeană pentru „construcţia” operatorilor regionali în vederea finanţării infrastructurii aferente sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare.
„Consiliul Judeţean, în calitatea sa de acţionar al operatorului regional, prin emiterea Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 2991/22.12.2015, nu poate să se substitui unei prerogative a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte stabilită conform procesului de regionalizare în vederea implementării POS Mediu 2007-2013, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 855/2008, pentru aprobarea actului constitutiv-cadru şi a statutului-cadru ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, cu modificările şi completările ulterioare. Un atare demers, pe de o parte contravine dispoziţiilor legale incidente în sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice, iar pe de altă parte ar periclita accesarea fondurilor europene“, se arată în adresa ANRSC.
Este a doua lovitură din partea unei autorităţi centrale pentru interimarul Ţolea, după adresa primită din partea Ministerului Fondurilor Europene, care arată că suntem în pericol să pierdem peste 130 de milioane de euro, din cauza unor orgolii mărunte, ale unui politician. Credem că orice comentariu este de prisos, adresa arătând demersul ilegal al interimarului de la CJA.
P.S.: La finalul săptămânii trecute, unii aplaudau marea „victorie“ a Consiliului judeţean şi marea „înfrângere“ a celor de la Compania de Apă, într-un prim proces la Tribunalul Arad. De fapt, n-a fost nici victorie, cum cred unii, nici înfrângere, cum cred alţii, fiindcă cei de la Compania de Apă au solicitat în instanţă suspendarea hotărârii CJA, care modifica sistemul de management al companiei. Or, prin atacarea ei de către Prefectură, hotărârea a fost automat suspendată, conform legii. Astfel că procesul „câștigat“ de CJA și „pierdut“ de Compania de Apă, de fapt, nu mai avea obiect, fiind un mare …. fââââs. Orice judecător ar fi respins suspendarea unei hotărâri suspendate, dar sunt unii cărora oricât le-ai explica, le este cam greu să priceapă că acel proces este irelevant, neproducând niciun efect. Indiferent de decizia judecătorului. Sau poate se fac că nu pricep.
Facebook Comments