Angajații muzeelor din toată din țara vor susține, sâmbătă, primul protest național organizat după anul 1989, aceștia fiind nemulțumiți de actuala formă a legii salarizării unitare pentru că „umilește flagrant” salariații unităților muzeale.
„Anul acesta noaptea muzeelor începe mai devreme. Va fi ziua în care muzeele vor protesta. Este primul protest la nivel național de la Revoluție, la care sunt angajate muzee din toată țara. De ce protestăm? Atragem atenția asupra actualei forme a legii cadru de salarizare unitară a bugetarilor. Noi considerăm că umilește flagrant angajații din unitățile muzeale, deținătoare de patrimoniu fabuloase, plasându-i mai mult de 50% sub alte categorii din același domeniu din sectorul cultural. Mă refer aici la diferență foarte mare între salariile angajaților din instituțiile din spectacol, comparativ cu celelalte ramuri din sectorul cultură”, a declarat, joi, președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie al României, Vleja Decebal, în cadrul unei conferințe de presă.
Liderul sindical a precizat că salariile bugetarilor au crescut cu 50%, dar numai în instituțiile de spectacol, nu și pentru muzee.
„În primul rând se introduce în societate ideea foarte periculoasă că muzeele sunt instituții de rang inferior și numai instituțiile de spectacol sunt generatoare de act cultural. Aceasta discriminare a fost prezentă și în ordonanța 2 din 2017, din ianuarie, iar atunci salariile din sectorul bugetar au crescut cu 50%, dar numai pentru instituțiile de spectacol. Muzeele au fost uitate. Creșterile salariale ar fi fost la fel de bine venite, noi ne-am bucurat enorm pentru reușita colegilor noștri din instituțiile de spectacol, dar salariile erau la fel de mici și în domeniul muzeal. Spre exemplu, în acest moment, o mare parte din angajații din muzee sunt plătiți cu salariul minim pe economie, chiar dacă au gradația maximă de vechime. Practic, creșterea repetată a salariului minim a făcut, fără a crește și celelalte trepte de salarizare, un lucru absolut nefiresc ca un angajat, un specialist din muzeu, să fie angajat cu salariul minim în acest moment”, a precizat liderul sindical.
De asemenea, sindicaliștii din muzee solicită și o uniformizare a salariilor tuturor muzeelor din țară, indiferent dacă sunt naționale, locale sau județene.
„A doua cerință este uniformizarea salariilor la nivelul tuturor muzeelor din țară, să nu mai existe acea diferență între muzeele naționale și muzeele locale, muzeele județene.Meseria este aceeași, colegii noștri fac același lucru, este o discriminare care nu își are sensul și am insistat pentru modificarea acestui lucru în cadrul legii de salarizare”, a mai spus Vleja Decebal.
Președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie a reiterat că sâmbătă, începând cu ora 12:00, circa 150 de angajați vor protesta în fața Muzeului Național de Istorie, urmând ca la ora 14:00 să plece spre Ministerul Culturii, unde vor prezenta ministrului lista cu revendicări.
„Vom începe protestul la ora 12:00, în fața sediului Muzeului Național de Istorie a României, unde vom sta până la ora 14:00, iar de ora 15:00 până la 16:30 vom fi la sediul Ministerului Culturii. Aici vom prezenta lista noastră de revendicări domnului ministru (Ionuț Vulpescu n.r.). Am cerut o autorizare pentru 150 — 200 de persoane și vor fi colegi și din țară. De ‘Noaptea Muzeelor’ se va protesta prin prezentarea de panouri cu fluturași de salarii, dar vom trage și un semnal prin tricourile pe care le vom purta fiecare'”, susține liderul sindical.
De asemenea, Decebal Vleja a menționat că salariile personalului din conducere s-au dublat sau chiar triplat, în unele cazuri, însă nu și cele ale personalului de execuție.
„Ordonanța 43 a adâncit situația personalului de execuție față de cea a personalului din conducere. Au crescut doar salariile șefilor de secții și ale directorilor, care în unele cazuri s-au dublat sau chiar triplat, în timp ce personalul de execuție nu a avut cu ce să fie egalizat, că toți aveau salarii foarte mici. Dacă au fost egalizări de 2 lei, 3 lei, 15 lei, dar nu mai mult. Salariul unui director este 9.200 și ceva, brut”, a mai spus președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie, Decebal Vleja.
În context, Mihaela Simion, vicepreședintele sindicatului Muzeului Național de Istorie a precizat că un muzeolog este încadrat la coeficientul de salarizare de 2,13 și nu poate activa în domeniul privat, fiind „dependent de sistemul bugetar”.
„28 de ani de ignorare totală a sectorului cultural, 28 de ani în care muzeele pot, vor și au și cu cine, să devină inclusiv promotori și creatori de plus valoare, dar au fost abandonate tot timpul, devenind vizibile doar în momentul în care ne batem cu pumnul în piept și bifăm festiv momente glorioase ale neamului, timp în care nu ne auzim, ne auzim o singură dată pe noapte, de noaptea muzeelor. Toată lumea intră pe străzi, iar atunci toată lumea povestește despre muzee. În spatele vitrinelor sunt oameni, oameni care au o pregătire extrem de complexă. Un specialist de patrimoniu se formează extrem de greu, sunt ani de ucenicie”, a spus Simion.
Aceasta a precizat că angajații din muzee, indiferent de pregătirea pe care o dețin, se află pe un coeficient similar cu cel al unei infirmiere.
„În același timp, în această nouă formă a legii salarizare unitare unice, vă dau un exemplu: cea mai înaltă treaptă profesională într-un muzeu este vorba de gradul 1A, fie că este muzeograf, restaurator, muzeolog, și are un coeficient de 2,13. O infirmieră însă dintr-un spital are coeficientul de 2,1. Deja pentru noi nu mai este o problemă pur și simplu de comparație și de discuție financiară, pentru noi e o problemă de recunoaștere socială și de a întreba această societate dacă mai are nevoie de noi. Față de instituțiile de spectacol, pentru care ne bucurăm extraordinar de mult. Noi oamenii muzeelor mai avem o problemă: suntem profesii acreditate și constrânse de lege să depindem numai de sistemul bugetar, noi nu avem alternativă. Legea nu mă lasa să funcționez în privat, nu mă lasă nici să fac altă activitate”, a explicat Mihaela Simion.
Foto: Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie a României/Facebook
Sursa: agerpres.ro