Angajații din primării anunță că intră în grevă generală, începând cu data de 5 februarie

by Andreea Radu

Angajații din primării sunt la un pas de grevă generală, din cauza nemulțumirilor legate de salariile lor și spun că acestea sunt blocate la nivelul grilei din 2021. Acțiunea are urma să înceapă pe data de 5 februarie, anunță Consiliul Director Național al Sindicatului SCOR, care reprezintă salariații din primăriile de comune și orașe.
Decizia vine în urma nemulțumirilor legate de grila de salarizare, care a rămas blocată la nivelul celei din 2021. De altfel, sindicaliștii spun că există nemulțumiri și în ceea ce privește modul în care sunt alocate resursele în teritoriu. Până în prezent, 11.101 angajați din primării, din toate județele țării, care fac parte din sindicat, au semnat petiția privind blocarea activității.
”Suntem angrenați în acest demers peste 11.000 de salariați în primăriile comunelor din România, reprezentând un număr de peste 800 de primării comunale din țară. Dincolo de poveștile despre bugetarii din primăriile comunale care sunt mulți puturoși și plătiți cu salarii nesimțite, să știți că la firul ierbii situația este cu totul și cu totul altfel. Din toată structura sistemului bugetar, administrația publică locală este singura care se află într-o poziție de discriminare. Suntem, în momentul de față, ținuți la nivelul anului 2021”, a declarat președintele Sindicatului Național SCOR al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, Dan Cârlan, notează europafm.ro.
Una din marile probleme este că bugetele locale au ajuns să plătească 100% asistenții personali ai persoanelor cu handicap, cu toate că ar fi trebuit să contribuie cu un procent minim de 10%, iar restul să fie bani de la centru.
”Aceste cheltuieli, pe de o parte, diminuează fondul de salarii din care ar trebui acordate drepturile salariale pentru personalul din administrație al primăriilor – este o chestiune nedreaptă. Apoi, statul promite că va achita până la 90% din valoarea salariilor pentru asistenții personali, dar bugetul local este obligat să facă plățile cu regularitate la ziua de salariu și, undeva prin noiembrie-decembrie, la o rectificare bugetară, aștepți să vezi dacă ți se vor da acești bani sau nu ți se vor mai da deloc. Revendicarea noastră, în acest domeniu, este ca statul să preia 100% finanțarea cheltuielilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap”, a spus președintele SCOR, Dan Cârlan.

Facebook Comments