ANDREI GAG: “ÎN SPORT NU AI TIMP SĂ TE BUCURI SAU SĂ SUFERI”

by Sorin Haut

Performerul sportului arădean în 2016 e fără îndoială atletul Andrei Gag, de la CSM Arad. Campion şi recordmen naţional în proba de aruncare a greutăţii, campion balcanic, vicecampion mondial de sală, medaliat cu aur la Cupa Europei şi ocupant al locului 13 la Jocurile Olimpice, la un fir de aţă de finala de la Rio, Gag încheie cel mai bun an al său de până acum la nivel de seniori. Revenit pentru câteva zile acasă, la Bocsig, Andrei Gag a fost prezent azi în faţa presei arădene, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul CSM Arad, alături de directorul clubului, Lucia Mihalache. Mai întâi, atletul arădean ne-a descris prima experienţă olimpică, el fiind debutant la o astfel de competiţie:
“Am plâns după Rio, m-am descărcat!”
“De rezultat sunt mulţumit, cu tot ghinionul pe care l-am avut. Ştiu cât de mult am tras şi cât de bine m-am pregătit să ajung acolo. Să fii într-o competiţie de o asemenea anvergură şi de un asemenea nivel, alături de cei mai buni sportivi din lume în proba ta, şi să arunci 20,40 metri, nu e deloc puţin lucru. A fost frustrant că am fost exact primul sub linia de calificare în finală, cu acelaşi rezultat cu al 12-lea clasat. Am plâns imediat după concurs, m-am descărcat, dar apoi mi-am revenit. Au fost acolo campioni sau medaliaţi olimpici care nu s-au calificat în finale, surprize multe. În sport nu ai timp sa savurezi o victorie, dar nici să faci tragedie pentru o ratare, mereu vine următoarea competiţie, trebuie să fii pregătit.” Prima participare la Jocurile Olimpice a fost o experienţă extrem de benefică pentru Andrei Gag, care a concurat şi la Rio cu probleme medicale:
Chinuit de problemele la degete
“Ştiu că toată lumea avea aşteptări mari de la mine la Jocurile Olimpice, mai ales după medalia obţinută la Mondiale, dar unde nu ştiu câţi se aşteptau la acea performanţă. Am avut însă probleme mari cu degetele după Mondial, aproape două luni am făcut recuperare, câte şase ori pe zi şi nu m-am putut pregăti normal, accidentarea asta m-a dat mult în spate. Dacă reuşeam să am o continuitate în pregătire şi mă antrenam aşa cum ştiu, împreună cu antrenorul meu, eu zic că mă puteam bate chiar la medalie la Rio. Sunt conştient că mai am de lucru pentru a avea pretenţii la o medalie olimpică.” Andrei Gag, atlet cu dublă legitimare CSM Arad – CSU Suceava, e foarte mulţumit de ceea ce a realizat în 2016, dar secretul succesului e unul dur, iar reţeta e respectată doar de marii campioni:
Vrea aurul european în martie 2017!
“Trăgând linie, la finalul anului, împreună cu antrenorul meu, ne declarăm foarte mulţumiţi şi încântaţi de ceea ce am realizat. Mi-am dat seama că doar prin seriozitate, sacrificii şi muncă adevărată, fără minciună, poţi ajunge acolo sus. De altfel mă vedeţi tot mai rar în Arad, după Cupa Europei am mai fost o dată acasă, de Paşti, în rest pregătire şi competiţii, asta e viaţa de sportiv profesionist.” Gag a renunţat la competiţiile de final de an, punând accent în această perioadă pe recuperare şi odihnă, urmând ca din 1 octombrie să demareze deja pregătirile sezonului viitor: “Am renunţat la tot ce mai aveam anul ăsta, am terminat cu competiţiile. Vreau să mă refac 100%, să îmi rezolv problemele de sănătate. În martie, anul viitor, avem Campionatul European de sală de la Belgrad, unde vreau să câştig. Pentru asta am nevoie de o pregătire foarte bună, iar din 1 octombrie o să mă pregătesc la Suceava, acolo unde studiez şi am toate facilităţile. Anul viitor vreau să particip şi la etapele de Diamond League, la toate cele 10 în care se concurează la greutate. Vreau să încep cu prima, de la Shanghai şi să le iau apoi pe rând, acolo e elita mondială!”
“Sportul adevărat se face la seniori”
Deja un sportiv de talie mondială, cu rezultate de top pe plan internaţional, Andrei Gag nu a scăpat de controalele antidoping, iar mesajul său pentru cei care încearcă să dribleze sportul e clar: “În ziua de azi nu mai ai cum să scapi, cei care mai încearcă aşa ceva sunt terminaţi, nu au nici o şansă. Eu am avut într-o lună şapte astfel de controale, sunt dure şi foarte stricte. Eu zic că e spre binele sportului mondial, pentru că doar prin talent şi muncă poţi ajunge la nivel maxim. Ce vreau să mai spun e că sportul adevărat se face la seniori, când eşti junior încă nu te poţi numi sportiv de mare performanţă, tinzi spre o carieră de acest gen, dar eşti încă departe. Şi eu am fost medaliat mondial la juniori, dar nu se compară cu nivelul la care mă aflu acum, când ajungi la seniori şi ai rezultate pe plan mondial faci bani, faci de toate, atunci se poate spune că ai o carieră de sportiv. E foarte greu de făcut pasul ăsta, mulţi din păcate cad acest examen, al senioratului.”
Cupa Europei de la Arad, în topul amintirilor
Atletul arădean nu uită nici de cei care l-au sprijinit de-a lungul timpului, iar pe lista de mulţumiri nu avea cum să lipsească CSM Arad, club pentru Gag activează şi acum cu mult succes: “Vreau să le mulţumesc şi chiar să le dedic rezultatele din acest an tuturor celor au fost în spatele meu şi m-au susţinut. În primul rând conducerii CSM Arad, doamnei director, care mă susţine enorm. M-am bucurat că în primăvară am putut concura şi câştiga chiar acasă, la Arad, la Cupa Europei, a fost ceva de vis, am fost foarte încântat de organizare şi de cum a ieşit.”
“Puşa” Mihalache: “Dodean şi Gag, modele în sport”
“Puşa” Mihalache, director al CSM Arad, se declară foarte mulţumită şi încântată de sportiv, pe care îl apreciază şi pentru comportamentul său din afara vieţii sportive: “Andrei, ca şi Dana Dodean, sunt cei doi sportivi de bază ai noştri, modele pentru cei care vin din urmă, ne străduim să le satisfacem toate pretenţiile, de altfel normale pentru nivelul la care se află. Sunt oameni care se aseamănă generaţiei mele, cu foarte bun simţ, modeşti şi un comportament ireproşabil. Fiind şi foarte tânăr, chiar îl felicit pe Andrei pentru felul cum se comportă, e un om deosebit, pe care îl apreciem foarte mult.”

Facebook Comments